ITALIJA DOBILA PREMIJERKU: Đorđa Meloni prihvatila mandat za formiranje vlade

M. Ostojić - Stalni dopinik iz Rima

21. 10. 2022. u 18:13 >> 20:24

AKO sve protekne kako je najavljeno, Italija danas dobija novu vladu na čelu sa Đorđom Meloni. To je 68. vlada od proglašavanja Republike 1946, sa prvom ženom na čelu u njenoj istoriji, i sa manje od mesec dana u formiranju.

ИТАЛИЈА ДОБИЛА ПРЕМИЈЕРКУ:  Ђорђа Мелони прихватила мандат за формирање владе

Đorđa Meloni, Foto AP

Posle oluje i u politici stigne mirno vreme, posle rasprava oko imenovanja ministara u koaliciji desnog centra koja je pobedila na proteklim izborima, gde je ubedljivu većinu osvojila partija Italijanska braća Đorđe Meloni, uz nju Liga Matea Salvinija i Forca Italija Silvija Berluskonija, a posle bure koju je izazvao lider Force izjavama proputinovske orijentacije i pripisivanja krivice za rat u Ukrajini Vladimiru Zelenskom.

Predsednik Republike Serđo Matarela u dva protekla dana obavio je konsultacije sa predstavnicima svih a partija. Melonijeva je već sastavila listu ministara, ukupno 23, ako ne bude iznenađenja po pet iz Lige i iz Forca Italije, jedan iz male partije Mi umerenjaci, a ostali su iz njene partije. Desna koalicija zatražila je mandat od Matarele da je imenuje za premijera i samo nekoliko sati posle završenih konsultacija, predsednik je pozvao Melonijevu i dodelio joj zaduženje za sastav nove vlade.

Usaglašavanje Melonijeve i predsednika Republike sinoć je trajalo neuobičajeno dugo zbog "usaglašavanja programskih linija i ličnosti koje treba da budu imenovane za ministre u novoj vladi". Melonijeva je objavila i listu novih ministara, a zakletva premijera i ministara je planirana za danas u 10 sati.

- Spremni smo da damo Italiji vladu koja će se susresti sa urgentnim izazovima ovog vremena sa znanjem i kompetentnošću - izjavila je Melonijeva, a opozicija najavljuje da "neće imati bilo kakvog popusta vladinoj većini", da "neće tolerisati dvosmislenosti o Rusiji".

Kao potvrdu evropeizma i atlantizma, Đorđa Meloni najavljuje da posle formiranja vlade i zakletve, prvi razgovor koji će obaviti biće telefonski poziv Vladimiru Zelenskom sa ponovljenim stavovima, koje je iskazivala od početka predizborne kampanje - podrška ukrajinskom narodu i protiv agresije Rusije. Ako usledi zvanični poziv Zelenskog za posetu Ukrajini, to će biti prvo putovanje koje će preduzeti kao premijerka. Tako će negirati da u njenoj vladi zauzimaju mesto "proputinovski orijentisani".

Zašto tolika žurba u formiranju vlade, pored urgentnosti donošenja mera u posrnuloj ekonomiji i osiromašenju građana? S obzirom na to da stiže u Rim u dvodnevnu posetu, sutra i prekosutra francuski predsednik Emanul Makron, pretpostavlja se da bi to mogao da bude i prvi susret Melonijeve sa nekim stranim liderom. I taj susret ne bi pripadao slučajnosti, smatraju analitičari sa obe strane Alpa, zbog upadljivog škripanja osovine Francuska - Nemačka. Za Pariz postaje u ovom trenutku "esencijalna potvrda postojanosti odnosa sa Italijom".

Stezanje ruke Melonijeva - Makron bio bi jasan stav protiv "štita" od 200 milijardi evra u prilog familija i preduzeća koje je lansirao Šolc, jer bi se tako "razmrvila evropska solidarnost, a takođe i Unija".

PORUKE BERLUSKONIJA I SALVINIJA

Silvio Berluskoni je posle konsultacija kod predsednika Republike poručio: "Dajemo našoj zemlji jaku i kompaktnu vladu". Mateo Salvini je rekao: "Spremni smo da uzmemo u ruke našu divnu zemlju, tim je spreman".

BONUS VIDEO:

NEREDI U PARIZU: Pogledajte sukobe demonstranata sa policijom

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja