RUSI I BELORUSI ZAJEDNO: Velika objava Lukašenkovog ministra odbrane

Novosti online

17. 10. 2022. u 16:50

RUSKO-beloruska regionalna grupa trupa počela je da izvršava zadatke zaštite Savezne države, izjavio je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin.

РУСИ И БЕЛОРУСИ ЗАЈЕДНО: Велика објава Лукашенковог министра одбране

Foto: Jutjub/VoenTV Belarusi/Longitudinal Videos

- Sama regionalna grupa trupa i snaga je složen organizam sastavljen od mnogih komponenti. Uključuje organe komande i kontrole na različitim nivoima, trupe i snage, kao i različite sisteme podrške, kako beloruske, tako i ruske - rekao je Hrenjin, prenosi agencija Belta.

Prema ministrovim rečima, vojska neće dozvoliti pokretanje oružanog sukoba na teritoriji Belorusije. U vežbama su uvežbavane različite varijante za raspoređivanje i korišćenje grupe, dodao je on.

- Proverili smo u praksi istovremeno raspoređivanje svih sistema u slučaju jasne pretnje, kao i njihovo postepeno raspoređivanje u skladu sa uslovima situacije. Uvereni smo da će to osigurati bezbednost duž celog perimetra granica Savezne države u istočnoevropskom regionu kolektivne bezbednosti - ocenio je ministar odbrane.

On je naglasio da je ovo samo reakcija na dejstva protivnika, a zadatke grupe nazvao je isključivo odbrambenim.

- Sve u svemu, smatramo da mere strateškog obuzdavanja koje trenutno sprovode i planiraju Oružane snage predstavljaju demonstraciju gotovosti za odbranu naše zemlje i nanošenje nedopustive štete agresoru. Ipak, u osnovi naše vojne politike ostaje stav da je svrsishodnije ne zveckati oružjem, već sesti za pregovarački sto i dogovarati se - zaključio je Hrenjin.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su krajem prošle nedelje u ovu zemlju počeli da pristižu prvi ešaloni sa ruskim vojnicima. Grupa će obuhvatati do devet hiljada ljudi, oko 170 tenkova, oko 200 borbenih oklopnih vozila, 100 artiljerijskih oruđa i minobacača.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio o raspoređivanju regionalne grupe. On je objasnio da se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države. Prema njegovim rečima, Zapad gura Ukrajinu da otvori front protiv Belorusije, dok NATO i neke evropske zemlje razmatraju varijante za agresiju na Minsk.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA - Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu "Večernjih novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024