NATO: RAT DO PUTINOVOG PORAZA: Ratni barjaci razvijeni u Briselu, u sedištima Evropske unije i Severnoatlantske alijanse

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

12. 10. 2022. u 06:00

UJEDINjENI smo u podršci suverenitetu Ukrajine i njenoj odbrani.

НАТО: РАТ ДО ПУТИНОВОГ ПОРАЗА: Ратни барјаци развијени у Бриселу, у седиштима Европске уније и Северноатлантске алијансе

Jens Staoltenberg i Ursula fon der Lajen, lideri u NATO i EU, Foto AP

Radujem se daljim isporukama odbrambenog oružja Ukrajini. NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu, i stajaće dokle god bude potrebno.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je ovo novinarama juče uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja Alijanse. Naglasio je da bi, u slučaju da u rusko-ukrajinskom ratu pobedi šef Kremlja Vladimir Putin, to bio poraz, ne samo za Ukrajinu, već "za sve nas" i da bi to "otvorilo put ka daljoj ruskoj agresiji".

- Rusija zna da nuklearni rat ne može da se dobije i da nikada ne sme da se dogodi. Putin je započeo ovaj rat i mora da ga okonča tako što će se povući sa teritorije Ukrajine - kazao je Stoltenberg, podsetivši da je NATO dosad dao "neviđenu vojnu podrsku Ukrajini" od 2014. godine u obuci, i da je "važno da Ukrajina dobije bitku protiv agresora".

I iz EU, koja je i najbliža ratnom poprištu, većinski stižu poruke da treba ratovati sve dok se Putin ne porazi. Po koju cenu, i kako, tek ostaje da se vidi. Oni koji se na Starom konitinentu protive ovakvom scenariju su, uglavnom, krajnji desničari.

- Sa Rusijom pod Putinom i njegovim sledbenicima nije moguće pregovarati - poručila je predsednica Odbora za odbranu nemačkog Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, dodavši da je dobar znak što je nemački kancelar Olaf Šolc obećao podršku u obnovi Ukrajine.

Nemačka je, posle Putinovog eksplozivnog odgovora na diverziju na Krimskom mostu, odlučila da dostavi Kijevu protivvazdušni odbrambeni sistem "Iris T". Rakete koje ispaljuje ovaj sistem imaju domet od 40 kilometara, mogu da gađaju avione, helikoptere i dronove koji lete ispod 20 kilometara visine i presreću krstareće rakete.

I Francuska je obećala veći angažman. Predsednik Emanuel Makron je obećao formiranje posebnog fonda od 100 miliona evra odakle bi Ukrajina mogla da direktno kupuje od francuske vojne industrije potrebno defanzivno naoružanje. Francuska je, inače, sa 233 miliona evra, tek između 9. i 11. mesta po visini vojne pomoći Ukrajini. Prve su SAD sa 25 milijardi, druga Velika Britanija sa četiri milijarde, treća Poljska sa 1,8 milijardi, a peta Nemačka sa 1,2.

U EU su se veoma zabrinuli i zbog optužbe beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je upro prstom u Poljsku i Litvaniju, ističući da se tamo pripremaju napadači na teritoriju njegove zemlje, poručivši da će odlučno reagovati. U Briselu ne znaju na šta se tačno odnosila Lukašenkova pretnja i da li su Poljska i Litvanija, a samim tim i članice EU i NATO, u opasnosti.

Foto AP

LE MER: STOP DOMINACIJI SAD

NE bi trebalo dozvoliti da SAD dominiraju na globalnom energetskom tržištu dok EU trpi posledice sukoba u Ukrajini, izjavio je francuski ministar finansija Bruno le Mer (na slici). "Sukob u Ukrajini ne sme da se završi s američkom ekonomskom dominacijom i slabljenjem EU", rekao je on u francuskom parlamentu. Le Mer je ocenio da je neprihvatljivo da Vašington "prodaje svoj tečni prirodni gas po četiri puta višoj ceni od one utvrđene za američke industrijalce", dodajući da ekonomsko slabljenje Evrope nije ni u čijem interesu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)