NAPADNUTA TURSKA BAZA: Udar tri rakete, otkriveno ko stoji iza svega

Novosti online

09. 10. 2022. u 22:56

SINOĆ je napadnuta velika baza turske vojske u blizini grada Zailkan u okrugu Bašika u severnoj iračkoj provinciji Niniva.

НАПАДНУТА ТУРСКА БАЗА: Удар три ракете, откривено ко стоји иза свега

Foto: EPA

Tri rakete "grad" kalibra 122mm navodno su pale u blizini baze. Generalni direktorat za borbu protiv terorizma u regionu Kurdistana saopštio je u saopštenju da napad nije izazvao nikakve žrtve ili materijalne gubitke.

Odgovornost za napad preuzela je frakcija koja sebe naziva Islamski otpor - Iračke Ahrar brigade. U kratkom saopštenju, proiranska frakcija je rekla da je napad bio odgovor na "zločinačke prakse" turske vojske u Iraku.

- Naši udari neće prestati sve dok poslednji okupatorski vojnik ne napusti našu zemlju - saopštila je grupa.

U bazi Zailkan, koja je uspostavljena još 2014. godine, nalazi se oko 4.000 turskih vojnika. Iračka vlada je više puta tražila od Ankare da se povuče iz velike baze, koja je izgrađena bez njenog zvaničnog odobrenja.

U julu je ista tajna frakcija napala bazu Zailkan kao odgovor na seriju turskih napada na okrug Zakho u provinciji Duhok u regionu Kurdistana. U napadima je poginulo devet civila.

Novi napad je verovatno bio osveta za seriju turskih vazdušnih napada koji su ciljali položaje i osoblje Radničke partije Kurdistana u različitim delovima Kurdistana između 4. i 6. oktobra.

(Srbija danas)

BONUS VIDEO: Pogledajte kako "bastion" uništava ciljeve na moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!