RAT U UKRAJINI: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je spremnost Moskve za pregovore sa Kijevom

Novosti online

08. 10. 2022. u 07:22 >> 20:45

RAT u Ukrajini traje već 227 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Министарство спољних послова Русије саопштило је спремност Москве за преговоре са Кијевом

Foto Tanjug/AP / EPA

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je spremnost Moskve za pregovore sa Kijevom

Rusija je spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali neće razgovarati sa Kijevom o izboru stanovnika četiri nova regiona. Ovo je u intervjuu za TASS izjavio direktor drugog odeljenja zemalja ZND ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk.

Prema rečima diplomate, one zemlje koje su zainteresovane da budu posrednici u pregovorima između Rusije i Ukrajine moraju da ubede Kijev da prekine neprijateljstva, zaustavi rat koji je pokrenuo još 2014. godine i vrati se pregovorima.


- Spremni smo za ovo, ali, kao što je već pomenuto, nećemo razgovarati o izboru stanovnika novih regiona Rusije. Kijevske vlasti moraju da poštuju njihovo izražavanje volje, inače pregovori neće uspeti - naglasio je Poliščuk.


Produžen žuti stepen opasnosti

Lider Krima Sergej Aksjonov produžio je visoki, žuti, stepen terorističke opasnosti u severnim oblastima Krima do 23. okotbra. On je takođe izjavio da zaliha hrane i goriva na Krimu ima dovoljno.


- Ka Krimu ide i kopneni koridor kroz nove regione Rusije, logistika postoji - rekao je on u vezi sa isporukama hrane i goriva. On je dodao i da će svi hoteli turistima omogućiti da besplatno provedu još jedan dan.


Ukrajinski obaveštajci tvrde da su u Moskvi počela brojna vojna hapšenja

Prema podacima Glavnog direktorata za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine, specijalne jedinice Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) deluju u gradu i kreću se gradom u pratnji policijskih jedinica.

Tvrde i da je u centru grada blokiran saobraćaj.

Ukrajinski obaveštajci navode da su upoznati sa brojnim hapšenjima i pritvaranjima vojnih zvaničnika. Ali napominju da se sve to ne izveštava u ruskim medijima.

Takođe se navodi da su sve vojne jedinice u Moskovskoj oblasti stavljene u stanje visoke pripravnosti.


Krim, Hersonska i Zaporoška oblast obezbeđeni

Krim, Hersonska i Zaporoška oblast obezbeđeni su neophodnom količinom energenata. Situacija je pod kontrolom, saopštilo je rusko Ministarstvo energetike.


Istovremeno, vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo rekao je da događaji na Krimskom mostu neće uticati na rezerve namirnica, lekova i goriva u toj oblasti jer je transport već ranije preorijentisan na Donbas.

Litvanski ministar spoljnih poslova pozvao je Evropu i NATO da Ukrajinu snabdevaju oružjem po principu "sve što imamo"

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis smatra da Evropa treba da prebaci oružje Ukrajini po principu "sve što imamo".

- Litvanija je uvek na svim mogućim nivoima branila stav da je Ukrajini potrebno da se da sve što imamo, ne dajući nikakve argumente poput "dajemo samo koplje i stingere i možda još nešto" - rekao je litvanski ministar.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je sposobna da koristi NATO oružje.

Nemačka ministarka: "NATO mora učiniti više da se zaštiti od Putinove megalomanije"

NATO mora učiniti više da se zaštiti od megalomanije Vladimira Putina, rekla je nemačka ministarka odbrane.

Kristina Lambreht rekla danas da "ne možemo znati dokle može da ide Putinova megalomanija".

- Jedno je sigurno, trenutna situacija znači da zajedno moramo da uradimo više - izjavila je Lambrehtova tokom posete nemačkim vojnicima raspoređenim u Litvaniji.

- Brutalni ruski agresivni rat u Ukrajini postaje sve brutalniji i beskrupulozniji... Ruska pretnja nuklearnim oružjem pokazuje da ruske vlasti nemaju skrupula - dodala je ona.


Surovikin komandant Združenih snaga RUS u UKR


Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Ruske Federacije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u zoni specijalne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

 - Odlukom ministra odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Surovikin imenovan je za komandanta Združene grupe trupa (snaga) u zoni specijalne vojne operacije - rekao je Konašenkov na brifingu, prenosi Interfaks.

Surovikin je od 24. juna komandovao Južnom grupom ruskih trupa u "zoni specijalne operacije" u Ukrajini.

Ranije je komandovao ruskom grupom u Siriji, a učestvovao je i u drugom čečenskom ratu.

Surovikin je postavljen za komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u novembru 2017.

Prethodno je od oktobra 2013. godine komandovao trupama Istočnog vojnog okruga.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/AP Photo/Pavel Golovkin

Poginuli su putnici u automobilu koji se u trenutku eksplozije nalazio pored kamiona

Prema preliminarnim podacima troje ljudi je poginulo usled eksplozija na Krimskom mostu, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije.

Kako se navodi, poginuli su putnici u automobilu koji se u trenutku eksplozije nalazio pored kamiona, a iz vode su izvučena tela muškarca i žene. Njihovi identiteti se trenutno utvrđuju.

Takođe, dosadašnjom istragom utvrđeno je da je vlasnik kamiona građanin Kubanja, kao i da je u mestu njegovog prebivališta pokrenuta istraga.

Takođe, utvrđuje se i ruta kojom se kretao kamion, kao i celokupna dokumentacija tog vozila.

Radovi na obnovi mosta počeće nakon istrage

Radovi na obnovi Krimskog mosta počeće odmah nakon završetka istražnih radnji, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

 - Danas ću učestvovati u radu vladine komisije za utvrđivanje uzroka onog što se dogodilo na Krimskom mostu i otklanjanja posledica vanredne situacije. Biće donete mere za saniranje oštećenja i obnavljanje onog što je uništeno. Radovi će početi odmah nakon što istražni organi završe svoj deo posla - objasnio je na Telegramu Aksjonov.

Krimske vlasti nisu precizirale tačne rokove završetka radova.

U ministarstvu saobraćaja su saopštili da resor procenjuje obim štete.


Inače, Krimski most dug 19 kilometara, koji povezuje Krasnodarski kraj na ruskom kopnu s Krimom, najduži je most u Evropi i važna je saobraćajna arterija. Otvoren je sredinom maja 2018. godine i ubrzo je postao pokretač ekonomije na tom ruskom poluostrvu i magnet za turiste. Namenjen je za automobilski i železnički saobraćaj, a dnevno po njemu pređe i preko 38 hiljada automobila. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog autoputa A290 Kerč−Novorosijsk, odnosno R260 „Tavrida” Kerč−Simferopolj−Sevastopolj.

U napadima korišćeni sistemi „HIMARS, „Uragan“ i „Grad“

Ukrajinska vojska je za proteklih 24 časa izgubila do 40 ljudi, jedan tenk i dve haubice M777, kao i dva drona i šest oklopnih vozila, saopštila je narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Takođe se navodi i da je ukrajinska vojska za to vreme ispalila preko 200 projektila po teritoriji DNR, a da su u napadima korišćeni sistemi „HIMARS, „Uragan“ i „Grad“.

Ukrajinska vojska je gađala deset gradova usled čega je dvoje civila poginulo, a oštećeno je devet stambenih objekata i dva objekta civilne infrastrukture, navodi se u saopštenju.

 

U toku je procena štete na mostu

Vatrogasci su ugasili požar na zapaljenom vozu na Krimskom mostu koji je prevozio dizel gorivo i u ovom trenutku nema aktivnog požara, saopštilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

U toku je rad na proceni štete na mostu, izjavio je zamenik ruskog premijera Marat Husnulin.

Ruske vlasti su saopštile da Krim u ovom trenutku ima 15-dnevne zalihe motornog goriva i skoro dvomesečne zalihe osnovnih potrepština.

 - Hrane ima dovoljno na tržištu, svi trgovci rade normalno. Snabdevanje prehrambenim proizvodima i osnovnim potrepštinama trajaće do 55 dana - istakli su u ruskom ministarstvu.

Foto: Tviter/@RALee85

 

Razvožajev objavio tačnu količinu zaliha

 - Na poluostrvu se stvaraju ogromni redovi na benzinskim pumpama. Mislimo da će uskoro doći i u prodavnice hrane. Nadležni su već uveli ograničenja u prodaji pojedinih proizvoda. I verovatno vredi nabaviti zalihe. Ne zna se šta će dalje biti - pišu na društvenim mrežama.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev pozvao je da se ne paniči, navodno zbog mogućih problema sa snabdevanjem grada gorivom i hranom nakon eksplozije Krimskog mosta:

 - Kao što sam rekao, snabdevanje hranom u gradu je takođe dovoljno: šećer 23 dana, brašno - 27 dana, testenina - 29 dana, suncokretovo ulje - 46 dana, konzervirano meso - 106 dana - rekao je on.

 

Ministarstvo odbrane Ukrajine, na svom Tviter nalogu objavilo je poruku povodom razaranja Krimskog mosta

Ministarstvo odbrane je potvrdilo time da iza napada na most stoji Kijev.

Ovo je kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu

Nakon što je danas u ranim jutarnjim satima eksplodirao kamion na Krimskom mostu, na ruskim Telegram kanalima objaviljena je slika kamiona, kao i podaci kuda se kretao.

- Kamion, koja je eksplodirao na Krimskom mostu, verovatno je došao iz Krasnodara.  Danas u 06:15 dogodila se eksplozija. Prethodno je crveni kamion, napunjen eksplozivom, mogao da prođe kroz GIBDD stub i detonirao je na mostu. Kilometraža kamiona - 870.000 km.

Ruske vlasti na Krimu krive Ukrajinu za eksploziju na mostu

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da su za današnju eksploziju na Krimskom mostu odgovorni "ukrajinski vandali" - prenosi agencija RIA Novosti.

 - Ukrajinski vandali su uspeli svojim krvavim rukama da se domognu Krimskog mosta. Imaju sad čime da se pohvale, za 23 godine koliko su rukovodili poluostrvom nisu uspeli ništa da izgrade vredno pažnje, a sad su uspeli da unište deo mosta - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Foto: Tviter/@RALee85

 

Kijev o eksploziji na Krimskom mostu: "Ovo je početak"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je "početkom" današnji incident na Krimskom mostu, gde je eksplodirao kamion izazvavši požar na cisternama s gorivom, ali nije direktno preuzeo odgovornost Ukrajine za taj događaj, navodi Rojters.

 - Krim, most, početak. Sve nelegalno mora biti uništeno, sve pokradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je okupirala Rusija mora biti proterano - napisao je Podoljak na Tviteru vezano za kontradiktorne izveštaje o požaru u kome je oštećen most koji povezuje rusko kopno sa sa poluostrvom Krim.

Na Krimskom mostu eksplodirao je jutros kamion, zbog čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na vozu koji je u tom trenutku tuda prolazio, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet, prenosi TAS S.

Zbog eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpeli nikakva oštećenja.

Prethodno su lokalne ruske vlasti saopštile da u incidentu nema povređenih.

 

Novi snimak eksplozije na krimskom mostu

Pojavio se još jedan snimak sa društvenih mreža na kome se vidi trenutak eksplozije na Krimskom mostu.

 

 

Eksplodirao kamion usled čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom

Na krimskom mostu eksplodirao je kamion usled čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku tuda prolazila, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet.

 - Jutros u 6.07 na kolovoznoj traci Krimskog mosta od strane Tamanskog poluostrva dogodila se eksplozija kamiona usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom na vozu koji je saobraćao u pravcu Krimskog poluostrva - precizira se u saopštenju.

Usled eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpeli nikakva oštećenja.

Prethodno su lokalne vlasti saopštile da u incidentu nema povređenih.

 

Rogov: "Nuklearna elektrana Zaporožje na agregatima zbog UKR granatiranja"

 - Zaporoška nuklearna elektrana je zbog ukrajinskog granatiranja automatski prešla na rad dizel agregata, izjavio je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom - član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je za RIA Novosti rekao da je Ukrajina namerno prekinula poslednji dalekovod i izvela udare na termoelektranu u Energodaru kako bi sprečila pokretanje nuklearnih blokova elektrane u Zaporožju.

Ukrajinske trupe su usled granatiranja oštetile poslednju komunikacionu liniju koja povezuje nuklearku Zaporožje sa energetskim sistemom Ukrajine, rekao je Rogov.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

 

Zapalio se vagon-cisterna 

Vagon-cisterna u zadnjem delu teretnog voza zapalio se danas dok je prelazio Krimski most, saopštila je pres služba Krimske železnice.

 - Cisterna za gorivo u zadnjem delu teretnog voza se zapalila, lokomotiva i nekoliko automobila iza nje odvezeni su do železničke stanice u Kerču. Procedura za reagovanje u vanrednim situacijama je u toku. Uzroci incidenta se utvrđuju -  navodi se u saopštenju.

Foto: Printskrin/Twitter/Igor Sushko

Ranije su ruske vlasti na Krimu saopštile da se objekat za koji se veruje da je rezervoar za gorivo zapalio na Krimskom mostu, ali da plovni lukovi vijadukta nisu pretrpeli oštećenja.

 - Rano je govoriti o uzrocima i posledicama. Radovi na gašenju požara su u toku“, napisao je pomoćnik lidera Krima Oleg Krjučkov na svom Telegram kanalu - prenosi TAS S.

U međuvremenu, zvaničnica ruske federalne agencije za puteve (Avtodor) rekla je za TAS S da je kretanje vozila preko Krimskog mosta obustavljeno zbog incidenta.

 - Saobraćaj je privremeno obustavljen, rusko osoblje Ministarstva za vanredne situacije i služba za puteve rade na licu mesta da vatru - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE ZA MOBILISANE: Pogledajte kako izgleda obuka vojnika u Rusiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju