BRISEL KAŽNJAVA KREMLJ I STREPI OD ATOMA: Evropska komisija posle referenduma na istoku Ukrajine predložila osmi paket sankcija Rusiji

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

06. 10. 2022. u 07:52

EVROPSKA komisija je predložila osmi paket sankcija prema Rusiji koje podrazumevaju prošireni spisak pojedinaca i subjekata, dodatnu zabranu uvoza i izvoza, ograničenje cena nafte i formiranje spiska lica i firmi koje ih zaobilaze.

БРИСЕЛ КАЖЊАВА КРЕМЉ И СТРЕПИ ОД АТОМА: Европска комисија после референдума на истоку Украјине предложила осми пакет санкција Русији

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu, Foto AP

- Prošle nedelje Rusija je eskalirala invaziju na Ukrajinu na novi nivo. Lažni referendumi organizovani na teritorijama koje je Rusija okupirala su nezakonit pokušaj otimanja zemlje i nasilne promene međunarodnih granica. Mobilizacija i Putinova pretnja da će upotrebiti nuklearno oružje su koraci na putu eskalacije. Ne prihvatamo lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini. I odlučni smo da nateramo Kremlj da plati za ovu dalju eskalaciju. Zato predlažemo novi paket oštrih sankcija - poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Proširena zabrana na uvoz i izvoz ruskih proizvoda uključuje dodatne elemente za vazduhoplovnu industriju, elektronske komponente i specifične hemijske supstance.

Ističe se da će to uskratiti Rusiji dodatnih sedam milijardi evra prihoda.

- Cilj je da se vojni kompleks Kremlja liši ključnih tehnologija. Nove zabrane izvoza dodatno će oslabiti ekonomsku bazu Rusije - istakla je Fon der Lajenova.

Predložene su i dodatne zabrane pružanja evropskih usluga Rusiji i zabrana da državljani EU sede u upravnim organima ruskih državnih preduzeća.

- Rusija ne bi trebalo da ima koristi od evropskog znanja i stručnosti - rekla je.

Fon der Lajenova je podsetila da je već postignut dogovor da od 5. decembra bude zabranjen uvoz ruske sirove nafte u EU:

- Ali, takođe znamo da su nekim zemljama u razvoju i dalje potrebne zalihe ruske nafte po niskim cenama. G7 je načelno pristao da uvede gornju granicu cene ruske nafte za treće zemlje. Ovo ograničenje cene nafte će pomoći u smanjenju prihoda Rusije s jedne strane, a sa druge strane će održati stabilna globalna energetska tržišta. Danas, u ovom paketu, ovde, postavljamo pravni osnov za ovu gornju granicu cene nafte - zaključila je.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj je upozorio:

- Nalazimo se u fazi u konvencionanom ratu u kom učestvuje nuklearna sila koja sada trpi gubitke i preti tim nuklearnim oružjem. To zabrinjava. Rusi se nadaju da će prekidom gasa i hladnom zimom splasnuti naša podrška Ukrajini. Hladne zime su često spasavale rusku vojsku. Zato moramo od Evropljana da zatražimo da shvate veličinu uloga. Ukrajinska bezbednost je usko vezana s našom. U Ukrajini se određuje i naša budućnost - istakao je Borelj.

Đozep Borelj, Foto AP

Naveo je i da je, da bi se postigao mir, potrebno da Ukrajina vrati sve svoje teritorije, Rusija plati obnovu i da se traži odgovornost za zločine protiv čovečnosti.

U debati su pojedini poslanici tražili i da se izoluju lideri iz zemalja EU koji komuniciraju s Putinom.

IZUZEĆE MAĐARSKOJ

Mađarska je uspela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cenu ruske nafte, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. "Naporno smo pregovarali i obezbedili da se gornja granica cene nafte ne primenjuje na isporuke iz naftovoda (upravo tako kupujemo naftu koja je vitalna za našu energetsku bezbednost), a u slučaju hitnih potreba i na naftu isporučenu morem", naveo je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)