MOSKVA OPTUŽUJE - NATO PRODUŽAVA RAT: Ruski zvaničnici tvrde da Alijansa naoružava ukrajinsku vojsku i planira akcije

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

06. 10. 2022. u 06:00

NA ukrajinskom frontu protiv ruske vojske ratuje celi blok NATO, koji šalje oružje i municiju Kijevu, daje obaveštajne podatke, obučava vojnike i pomaže u planiranju vojnih operacija - izjavio je u sredu Nikolaj Patrušev sekretar Saveta bezbednosti RF na skupu posvećenom bezbednostnoj situaciji na Krimu.

МОСКВА ОПТУЖУЈЕ - НАТО ПРОДУЖАВА РАТ: Руски званичници тврде да Алијанса наоружава украјинску војску и планира акције

NATO Foto AP

Patrušev je optužio SAD i Veliku Britaniju, kao i druge zapadne zemlje, da žele da rat u Ukrajini što duže traje i da se prenesu ratne operacije na rusku teritoriju.

Amerikanci su nastavili da snabdevaju Ukrajinu naoružanjem. Zamenica pomoćnika američkog ministra odbrane SAD Laura Kuper izjavila je da municija za reaktivne sisteme "Hajmers" omogućava da ukrajinska vojska može da gađa većinu ruskih ciljeva, uključujući i Krim. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je to dokaz da je Amerika uvučena u sukob Rusije i Ukrajine.

Ruski ratni reporteri, kao i moskovski vojni analitičari, ne skrivaju da je na frontu situacija teška i da ukrajinske jedinice imaju inicijativu. Aleksej Leonkov iz časopisa "Arsenal otadžbine", ali i drugi analitičari ističu da ukrajinska vojska ima prednost što, zahvaljujući obaveštenjima koje dobijaju preko američkih satelita, imaju bolju informaciju o stanju na frontu. Ukrajinci koriste sistem "Starlink", čiji je vlasnik američki milijarder Ilon Mask.

Zahvaljujući satelitskim informacijama, donedavno su Ukrajinci imali veliku prednost i u raznim bespilotnim letelicama. Situacija se promenila zahvaljujući tome što je Rusija kupila od Irana veće količine dronova.

Šest dronova-kamikaza ruske armije juče je gađalo kasarnu ukrajinske vojske u Beloj Crkvi, sto kilometara od Kijeva. To je potvrdio rukovodilac oblasne administracije Aleksej Kuleba. Udar je bio iranskim bespilotnim letelicama "šahed-136", koje ruska vojska koristi kao "geranj-2".

- To što u toku dana na slabo branjenim prostorima ukrajinske oklopne jedinice uđu u prazan prostor po pet do deset kilometara, ukrajinski i zapadni mediji predstavljaju kao veliki vojni uspeh. Ali, te teritorije se lako mogu vratiti kad ruska vojska dobije pojačanje u ljudstvu - objašnjava Aleksej Leonkov.

Mada se eksperti slažu da će ovaj mesec biti težak za rusku armiju sve dok ne stignu pojačanja, to ne znači da na određenim delovima fronta Rusi ne napreduju. Predsednik Donjecke narodne republike Pušilin saopštio je da ruske jedinice potiskuju ukrajinsku vojsku iz grada Artjomovsk. Kad dobije pojačanje, ruska vojska će sigurno krenuti da osvoji dva važna grada, Slavjansk i Kramatorsk.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u međuvremenu je imenovao rukovodioce nova četiri regiona koji su se, posle referenduma, pripojili Rusiji. Predsednik Donjecke narodne republike i dalje će biti Denis Pušilin, a Luganske republike Leonid Pasečnik. Takođe su ostali na funkcijama i rukovodilac Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki, kao i Hersonske oblasti Vladimir Saljdo. Od juče carine više nema prema novim ruskim teritorijama.

MASK NASPRAM KASPAROVA

Predlog najbogatijeg čoveka sveta Ilona Maska da se rusko-ukrajinski sukob reši pregovorima oštro je kritikovan u Kijevu, ali i u Beloj kući u Vašingtonu, gde su se ogradili od njegovih predloga da "ništa ne treba rešavati bez Ukrajine". S Maskom u polemiku ušao je i nekadašnji šahovski šampion, sada politički emigrant Gari Kasparov, koji ga je nazvao "korisnim idiotom Kremlja". Mask je odgovorio da je izgubio više od 80 miliona dolara i da je predao na korištenje "Starlink" Ukrajini i tako ušao u veliki rizik da se njegova kompanija podvrgne sajber napadima i postavio mu javno pitanje: "A šta si ti konkreno napravio osim što pišeš na 'Tviteru'?"

PRESUDA PROTIV "GUGLA"

Arbitražni sud u Moskvi presudio je da američka kompanija "Gugl" odblokira TV kanal "Rusija danas" na "Jutjubu". Tužbu protiv "Gugla" ruska kompanija je predala sudu u maju, a "Gugl" su tužile još dve kompanije, NTV i "Gasprom medija". Imovina "Gugla" u Rusiji je već bila blokirana posle tužbe fudbalskog kluba Ahmat. I jutjub-kanal "Carigrad" tužio je "Gugl" da ga je neopravdano blokirao. Ruska državna kontrolna služba "Roskomnadzor" je još 19. marta registrovala 54 slučaja kada je "Gugl" blokirao razne ruske TV kanale. Dug "Gugla" u Rusiji je skoro 19 milijardi rubalja. "Gugl" je blokirao brojne ruske medije zbog sadržaja vezanih za specijalnu operaciju u Ukrajini.

IGRE OKO DIVERZIJE "SEVERNOG TOKA"

Rusija smatra da se mora uključiti u istragu diverzije na gasovodima "Severni tok", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov posle konferencija za novinare u Danskoj i Švedskoj, gde se čulo da je isključena bilo kakva saradnja sa ruskom stranom.

Posle tvrdnje poznatog američkog ekonomiste Džefrija Saksa, koji je za TV Blumberg rekao da su diverziju na gasovodima "Severni tok" napravili SAD i Poljska da bi se do kraja ubila evropska ekonomija, ministarstvo odbrane SAD oglasilo se saopštenjem da Vašington nije na bilo koji način bio umešan. No, Saks tvrdi da postoje dokazi gde su se nalazili američki vojni helikopteri.

U međuvremenu, Nemačka federalna policija BKA pretpostavlja da su eksplozije na gasovodima bile "ciljani čin sabotaže" u koji su verovatno umešani državni akteri, ali da još nema saznanja o tome ko stoji iza sabotaže.

BONUS VIDEO - DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZRAEL SE OGLASIO NAKON NAPADA NA IRAN: Poslali jasnu poruku Teheranu - pojavio se novi snimak (FOTO/VIDEO)