PROTESTI U IRANU: Bezbednosne snage raspoređene na univerzitetima

Tanjug

05. 10. 2022. u 18:20

IRANSKE bezbednosne snage raspoređene su danas na univerzitetima u nekoliko gradova, pokušavajući da uguše već dvonedeljne proteste izazvane smrću 22-godisnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral.

ПРОТЕСТИ У ИРАНУ: Безбедносне снаге распоређене на универзитетима

FOTO: EPA

Policija se locira u mestima gde se pobuna rasplamsala - u gradovima Urmija, Tabriz, Raštand i Teheran, a naročito oko univerziteta koji su poslednjih dana bili žarište protesta, navodfe svedoci, a prenosi Rojters.

-Postoji mnogo bezbednosnih snaga oko Teheranskog univerziteta, pa se čak i plašim da napustim kampus, jer mnogo policijskih kombija čeka napolju da uhapsi studente, rekao je student u Teheranu.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se srednjoškolke u Teheranu kako skidaju marame i pevaju "smrt (vrhovnom vođi ajatolahu Aliju) Hamneiju".

Navodi se da su nemiri širom zemlje izazvani njenom smrću prerasli u najveći izazov iranskim svešteničkim vođama u poslednjih nekoliko godina, sa demonstrantima koji pozivaju na propast Islamske republike osnovane 1979.

Grupe za ljudska prava kažu da su hiljade uhapšene i stotine povređene u obračunu snaga bezbednosti, uključujući Basij, dobrovoljačku miliciju povezanu sa Iranskom revolucionarnom gardom.

Ove grupe procenjuju da je broj poginulih preko 150.

Vlasti su prijavile brojne smrtne slučajeve među snagama bezbednosti, optužujući strane protivnike, uključujući Sjedinjene države, za mešanje u destabilizaciju Irana.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u NJujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (1)

UNICREDIT PODRŠKA MALIM PREDUZETNICIMA: Biznis klijentima UniCredit Banke Srbija omogućen Tap on Phone - terminal na mobilnom telefonu