PRVE IZLAZNE ANKETE: U Letoniji na izborima pobeđuje partija koja obećava da će rusku decu školovati na letonskom jeziku

Novosti online

01. 10. 2022. u 20:08

CENTRALNO-DESNA partija Novo jedinstvo, stranka letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, pokazale su prve izlazne ankete, preneo je Rojters.

ПРВЕ ИЗЛАЗНЕ АНКЕТЕ: У Летонији на изборима побеђује партија која обећава да ће руску децу школовати на летонском језику

U glavnom gradu Letonije će se raspravljati o novom zakonu o jeziku, Foto Shutterstock

Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.

Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mestom u društvu, ocenjuje britanska agencija.

Karinš, prvi predsednik letonske Vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu, dodaje Rojters.

Karinš je rekao da veruje da je kriza u Ukrajini „učvrstila poziciju Letonije u NATO i Evropskoj uniji“, i poručio da će, ako bude ponovo izabran, „raditi na integraciji ruske manjine“, što je četvrtina stanovništva, tako što će „država školovati decu na letonskom jeziku“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (4)

DOSAD NEVIĐENO! Košarkaške sudije ostale u neverici zbog navijača na meču Evrolige Partizan - Zvezda i uradile ovo (VIDEO)