"POVELJA UN JE JASNA": Guteres smatra da ulazak Donbasa u sastav Rusije nema pravnu snagu

Novosti online

29. 09. 2022. u 18:23

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres tvrdi da ulazak Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije neće imati pravnu snagu.

ПОВЕЉА УН ЈЕ ЈАСНА: Гутерес сматра да улазак Донбаса у састав Русије нема правну снагу

Gensek UN dolazi na svečanost, Foto AP

- Svaka odluka o pridruživanju regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja neće imati pravnu snagu i zaslužuje osudu“, rekao je Gutereš novinarima u četvrtak.

- Povelja UN je jasna. Svaka aneksija teritorije jedne države od strane druge države kao rezultat pretnje ili upotrebe sile predstavlja kršenje principa Povelje UN i međunarodnog prava. General UN Skupština je takođe bila jasna po ovom pitanju - rekao je Guteres.


 Generalni sekretar UN je takođe primetio da "Ruska Federacija, kao jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti UN, snosi posebnu odgovornost za poštovanje Povelje".

- Ovo se ne može pomiriti sa međunarodnim pravom. To je protiv svega za šta se međunarodna zajednica zalaže. To prkosi svim principima i ciljevima Ujedinjenih nacija. Ovo je opasna eskalacija. Ovo nema mesta u savremenom svetu. Ovo ne bi trebalo da bude prihvaćeno - tvrdi Guteres.

On je naglasio da je stav UN o referendumima jasan.


- Potpuno smo posvećeni suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama iu skladu sa rezolucijama UN-a. Želim da istaknem da su u okupiranim regionima održani tzv. u kontekstu tekućeg oružanog sukoba, na teritorijama pod ruskom okupacijom i van okvira ukrajinskog pravnog i ustavnog polja. Oni se ne mogu nazvati pravim izrazom narodne volje - zaključio je Guteres.

BONUS VIDEO: DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)