BORBA VAŠINGTONA I PEKINGA ZA PACIFIK: Klimav start Bele kuće na samitu sa pacifičkim ostrvskim državama

P. Z. S. / ria.ru

28. 09. 2022. u 21:57

OSTRVSKE države Pacifika su postavile zahteve prema Sjedinjenim Državama kao odgovor na predlog o partnerstvu, piše Gardijan.

БОРБА ВАШИНГТОНА И ПЕКИНГА ЗА ПАЦИФИК: Климав старт Беле куће на самиту са пацифичким острвским државама

Foto: EPA


U Vašingtonu je počeo samit sa pacifičkim ostrvskim državama. Sjedinjene Države su odlučile da se približe zemljama regiona uprkos rastućem kineskom uticaju, ali su američki predlozi izazvali opreznu reakciju potencijalnih partnera, navodi se u članku.

Na primer, Solomonska ostrva su odbila da potpišu sporazum koji su promovisale SAD. Pacifička država je to navela u diplomatskoj noti, koja je izdanju bilo na raspolaganju.

Predstavnici Solomonovih ostrva rekli su da „nisu u poziciji da usvoje deklaraciju ove nedelje“ i da im treba vremena da procene predlog Vašingtona.

SAD su se nadale da će usvojiti deklaraciju na samitu koji je u toku, ali je delegacija Solomonskih ostrva odložila sastanak na kojem je trebalo da se razgovara o sporazumu.
Kako navodi Gardijan, nacrt dokumenta uključuje 11 tačaka. Ona obavezuje učesnike da se bore sa „klimatskom krizom” u uslovima sve komplikovanije geopolitičke situacije.

Sporazum koji je predložila Amerika razlikuje se od detaljnog ugovora koji je Kina ranije predložila pacifičkim državama. Peking je u dokumentu propisao konkretne količine, programe, pa čak i broj kineskih trupa koje se šalju na turneju po ostrvima u okviru kulturne razmene.

Osim toga, Kinezi su nameravali i da prošire saradnju u oblasti regionalne bezbednosti, kao i da izgrade laboratorije, obuče policajce i ojačaju saradnju u sajber prostoru.

Američki dokument je opšte prirode: uprkos činjenici da se dotiče pitanja od ekonomije i bezbednosti do životne sredine, ne iznosi specifičnosti.

Istovremeno, SAD već imaju sporazum o slobodnom pridruživanju sa Saveznim Državama Mikronezije, Maršalovim Ostrvima i Palauom. Prema njoj, Bela kuća pruža finansijsku pomoć ovim državama u zamenu za obaveze u oblasti odbrane.

Međutim, ove tri zemlje su zabrinute zbog nove deklaracije koju je predložila Amerika.

-Trenutna ponuđena podrška nije u skladu sa doprinosom naših ostrva regionalnoj bezbednosti i stabilnosti, što takođe odražava američke interese. Predložena ekonomska pomoć SAD izgleda unapred određena i zasnovana na nepotpunoj analizi... drugim rečima: ekonomska pomoć SAD nije dovoljna, rekli su ambasadori u pismu ove zemlje koordinatoru Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za indo-pacifičku regiju Kurtu Kembelu.

Diplomate su istakle da SAD ostaju njihov glavni saveznik, ali su izrazile sumnju u uspeh američke inicijative. Takođe su istakli da su njihove države i dalje nezadovoljne pomoći koju nude u pozadini rastuće klimatske krize koja ugrožava postojanje ostrva.

BONUS VIDEO - SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili