HVALILA MUSOLINIJA, PODRŽAVA SANKCIJE RUSIJI: Ko je Đorđa Meloni, buduća premijerka Italije

Novosti online

26. 09. 2022. u 07:49

OD TINEJDžERSKE aktivistkinje koja je hvalila Musolinija do favoritkinje za prvu italijansku premijerku, Đorđa Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku, sudeći prema prvim izlaznim rezultatima, na vlast.

ХВАЛИЛА МУСОЛИНИЈА, ПОДРЖАВА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Ко је Ђорђа Мелони, будућа премијерка Италије

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

- Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam hrišćanka - rekla je na skupu u Rimu 2019, što je postalo viralno nakon što je remiksovano u pesmu.

Braća Italije proistekla su iz italijanskog postfašističkog pokreta, ali Melonijeva nastoji da se distancira od takve prošlosti iako ne želi skroz da je se odrekne.

Zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju da ih rade. Kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija da da pravo na izbor.

Rođena u Rimu 15. januara 1977, Melonijeva je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli s majkom pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministarka u posleratnoj italijanskoj istoriji i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Na izborima 2018. njena stranka osvojila je četiri odsto glasova, a sada u anketama dobija više od 24 odsto. Melonijevoj ide u prilog to što je njena stranka bila jedina opoziciona stranka zadnjih 18 meseci jer su sve ostale odlučile da uđu u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Marija Dragija.

Luc Klinkamer, stručnjak za Italiju na Nemačkom istorijskom institutu u Rimu, ne opisuje Melonijevu kao postfašistkinju.

- Njene pristalice verovatno imaju drugačije stavove od nje. Ona je odbacila etiketu fašizma. Ja ne smatram prikladnim da se ona tako okarakteriše. Ali ona je unutarpolitički na vrlo konzervativnom kursu i pokušaće da zaustaviti imigraciju. Ona je konzervativna političarka s postfašističkom prošlošću - kaže ona.

Melonijeva je istovremeno pokušala da razuveri one koji postavljaju pitanja o njenom manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom "Spremna" širom zemlje.

Tokom predizborne kampanje ona je ismevala strah Evrope od vlade predvođene ekstremnim desničarima. U Briselu se, kako je rekla, samo plaše da ne izgube povlastice i vlast. Melonijeva takođe podržava Poljsku i Mađarsku u sporu oko vladavine prava s Evropskom komisijom i Evropskim sudom pravde. 

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na ogromni italijanski dug, uprkos tome što njena koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja. Njeno stanovište o Evropi s godinama je postalo umerenije i više ne želi da Italija napusti Evrozonu i snažno podržava evropske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Ali ona takođe govori da Rim mora više da se zauzima za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Briselom.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Melonijeva je kao tinejdžerka bila aktivistkinja za omladinu italijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija nakon Drugog svetskog rata. Sa 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je "Musolini bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju".

Pošto je izabrana za poslanika Nacionalnog saveza 2006, promenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio "greške", kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svetski rat na strani nacističke Nemačke Adolfa Hitlera.

Njena stranka preuzela je ime iz prvog stiha italijanske himne, a njen logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama italijanske zastave. Odbila je pozive da promeni logo, insistirajući da plamen "nema nikakve veze s fašizmom".

- Italijanska desnica prepustila je fašizam istoriji, ima već više decenija - rekla je u video-obraćanju stranim dopisnicima prošlog meseca. Insistira da u njenoj stranci "nema prostora za nostalgiju". Melonijeva ima ćerku, rođenu 2006, s partnerom Andreom Đambrunom, televizijskim novinarom.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: RAKETE, AVIONI, BRODOVI - Snimci sa vojne vežbe "Istok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade