PROTESTI U ŠPANIJI: Demonstranti u Madridu traže povećanje plata

Tanjug

24. 09. 2022. u 17:25

HILJADE zaposlenih u javnim upravama izašlo je na ulice u Madridu tražeći od španske vlade "pravedno" povećanje plata i "efikasne" ekonomske mere koje pomažu u borbi protiv rasta cena, javlja RTVE.

ПРОТЕСТИ У ШПАНИЈИ: Демонстранти у Мадриду траже повећање плата

Foto: Shutterstock

Centralni nezavisni sindikat (CSIF) je saopštio da je više od 70.000 ljudi prisustvovalo demonstracijama, kojima se pridružila i jedna policijska organizacija, dok su predstavnici vlade dali privremenu procenu da ih je bilo između 15.000 i 17.000.

Demonstranti su pozvali vladu da ažurira plate u javnom sektoru 2022. godine, retroaktivno, po ugledu na mere koje je Francuska usvojila prošlog jula, da povrati kupovnu moć i da pregovara o višegodišnjem povećanju plata kako bi se nadoknadila kupovna moć koja je smanjena od 2010. godine.

Predsednik CSIF-a Migel Bora rekao je da je "vlada nezahvalna prema radnicima ove zemlje, kako u javnom tako i u privatnom sektoru", te da su masovne demonstracije "prvi dokaz da gubi podršku ulice".

Bora je dodao i da je vlada prešla put od toga da javne službenike smatra herojima tokom pandemije korona virusa do toga da se prema njima ponaša nezahvalno i ignoriše ih.

I pored toga što je Ministarstvo finansija pozvalo sindikate da u sredu počnu pregovore o platama u javnim upravama, CSIF je odlučio da nastavi sa organizacijom protesta s obzirom na ekonomsku situaciju i neefikasnost mera vlade.

BONUS VIDEO:

NAPAD NA AMBASADORA RUSIJE: Protestanti u Varšavi sprečili odavanje pošte Crvenoarmejcima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DA SE SMRZNEŠ: Neverovatna scena na Adi Ciganliji - muškarac usred decembra otišao na KUPANJE (FOTO)