INSTRUMENT ZA HITNE SLUČAJEVE: Evropska komisija predstavlja "oružje" u borbi protiv krize

Novosti online

19. 09. 2022. u 11:58

EVROPSKA komisija, očajnički pokušavajući da nađe izlaz iz krize, osmislila je "novi Instrument za hitne slučajeve".

ИНСТРУМЕНТ ЗА ХИТНЕ СЛУЧАЈЕВЕ: Европска комисија представља оружје у борби против кризе

Foto Tanjug-AP

Komisija EU danas predstavlja "novi Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta".

Ovaj okvir upravljanja krizom ima za cilj očuvanje slobodnog kretanja roba, usluga i osoba, kao i dostupnost osnovnih dobara i usluga u slučaju budućih vanrednih situacija, a sve u korist građana i preduzeća širom Unije.

 - Dok se jedinstveno tržište pokazalo kao naša najbolja prednost u upravljanju krizama, pandemija je istakla strukturne nedostatke koji ometaju sposobnost EU da efikasno reaguje na vanredne situacije na koordinisan način. Jednostrane mere izazvale su fragmentaciju, pogoršavajući krizu i posebno pogađajući mala i srednja preduzeća - piše na zvaničnom sajtu EK.

Instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta dopunjuje druge zakonodavne mere EU za upravljanje krizama, kao što je Mehanizam civilne zaštite Unije, a tu su i pravila EU za specifične sektore, lance snabdevanja ili proizvode kao što su zdravstvo, poluprovodnici ili bezbednost hrane.

 - Ovaj instrument uspostavlja dobro izbalansiran okvir za upravljanje krizama, kako bi se identifikovale različite pretnje jedinstvenom tržištu i obezbedilo njegovo nesmetano funkcionisanje - piše dalje na sajtu EK.

BONUS VIDEO:

POMRAČENjE U BERLINU: Bez ambijentalnog osvetljenja zbog štednje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!