PREMINUO HEROJ RUSIJE: Astronaut koji drži svetski rekord za najduži let u svemir umro u 81. godini

Novosti online

19. 09. 2022. u 10:46

KOSMONAUT Valerij Poljakov, koji je postavio rekord za najduži let u svemir, preminuo je u 81. godini. Navodi se u poruci "Roskosmosa" (Državne korporacije za kosmičke aktivnosti).

ПРЕМИНУО ХЕРОЈ РУСИЈЕ: Астронаут који држи светски рекорд за најдужи лет у свемир умро у 81. години

Foto: Printskrin Youtube/Roscosmos TV

- Državna korporacija Roskosmos sa žaljenjem objavljuje vest o smrti Valerija Poljakova, heroja Sovjetskog Saveza, heroja Rusije, pilota-kosmonauta SSSR-a, nosioca svetskog rekorda za najduži let u svemir (437 dana) - navodi se u poruci.

Državna korporacija je izrazila saučešće rodbini i prijateljima astronauta.

Poljakov je napravio dve svemirske ekspedicije. Ukupno je u orbiti proveo 678 dana i 16 sati. Roskosmos je podsetio da je istraživanje astronauta pomoglo da se dokaže da je ljudsko telo spremno za letove ne samo u orbitu oko Zemlje, već i u duboki svemir.

 

Rekord u trajanju ekspedicije postavljen je tokom leta na stanici Mir od januara 1994. do marta 1995. godine. Za ovaj let dobio je titulu heroja Rusije. Za prvi let 1989. godine dobio je titulu heroja Sovjetskog Saveza.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)