ŠEFICA EK PREDSTAVILA GODIŠNJI IZVEŠTAJ STANJA U EU: Putin ne može da pobedi, ruski finansijski sektor je "na aparatima"

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

14. 09. 2022. u 19:16

TREBAĆE nam snaga za trenutke koji su pred nama, jer oni neće biti laki. Porodice se bore da sastave kraj s krajem, preduzeća se suočavaju sa teškim vremenima.

ШЕФИЦА ЕК ПРЕДСТАВИЛА ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ СТАЊА У ЕУ: Путин не може да победи, руски финансијски сектор је на апаратима

AP Photo/Virginia Mayo

Mnogo toga je u igri, ne samo za Ukrajinu, već i za celu Evropu i svet.

Tim alarmantnim rečima obratila se poslanicima Evropskog parlamenta predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predstavljajući godišnji izveštaj o stanju Unije, čemu je prisustvovala i prva dama iz Kijeva Olena Zelenski.

- Ovo nije samo rat koji je pokrenula Rusija protiv Ukrajine, to je rat koji se vodi energetskim i privrednim sredstvima, protiv naših vrednosti i budućnosti, rat autokratije protiv demokratije. Uz nužnu hrabrost i solidarnost, Putin ne može da pobedi. Pobediće Ukrajina i Evropa - poručila je predsednica EK.

Istakla je da se "ruski finansijski sektor nalazi na aparatima":

- Ruska vojska uzima čipove iz mašina za pranje sudova i frižidera, jer više nema poluprovodnika. Sankcije su tu i ostaće. Vreme je za odlučnije delovanje, a ne za popuštanje.

Govorila je i o situaciji sa energentima.

- Moramo da se oslobodimo energetske zavisnosti od Rusije u celoj Evropi. Imamo zajednička skladišta koja su puna 85 odsto. To je dobro, ali nije dovoljno. Moramo da diversifikujemo izvore, sa poverljivim dobavljačima, kao što su SAD, Norveška i Alžir. Rusija i dalje manipuliše našim tržištem energije. Oni radije rasipaju gas nego što ga šalju nama po ugovorima - naglasila je Fon der Lajenova.

Rekla je da kriza kuca na vrata i da je cena struje porasla za više od 10 puta u odnosu na razdoblje pre pandemije. Pozvala je na štednju, najavivši podršku ugroženim firmama i pojedincima.

- Milionima Evropljana je potrebna pomoć - rekla je.

Naglasila je i da EU nedostaju radna snaga i sirovine:

- Evropi su potrebni svi, od nekvalifikovanih radnika do stručnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)