SLAVILA JE DVA ROĐENDANA I NIJE IMALA PASOŠ: Zanimljivosti iz života kraljice Elizabete - otkriveno za koji klub je navijala

Tanjug

10. 09. 2022. u 16:52

O PRIVATNOM životu kraljice Elizabete Druge, koja je preminula u četvrtak u 97. godini, nije se mnogo znalo, s obzirom na to da je retko davala intervjue, ali je londonski "Indipendent" otkrio nekoliko zanimljivih detalja o najdugovečnijem britanskom vladaru.

СЛАВИЛА ЈЕ ДВА РОЂЕНДАНА И НИЈЕ ИМАЛА ПАСОШ: Занимљивости из живота краљице Елизабете - откривено за који клуб је навијала

Foto: John Stillwell, Pool Photo via AP

Tako, britanski list navodi da Elizabeta Druga nije imala pasoš - mogla je da putuje u brojne zemlje sveta bez ovog dokumenta.

- Pošto se britanski pasoš izdaje u ime Njenog Veličanstva, nepotrebno je da kraljica poseduje jedan takav - pisalo je na sajtu kraljevske porodice pre njene smrti, uz dodatak da svi ostali članovi porodice imaju pasoš.

Kraljica je imala i dva rođendana.

Iako je rođena 21. aprila 1926. godine, njen "zvaničan" rođendan je nacija slavila u junu na godišnjoj paradi, što je tradicionalno obeležavanje rođendana monarha još od 1748. godine.

Elizabeta je, prema rečima bivšeg lidera laburista Džeremija Korbina, bila navijač Arsenala.

- Znamo da je kraljica apsolutno iznad politike. Možda je i iznad fudbala, ali mnogi lokalci kriju njenu tajnu da je ona, zapravo, navijač Arsenala - rekao je Korbin, i sam navijač londonskog tima, u donjem domu parlamenta 2016. godine.

Bivši fudbaler Arsenala Sesk Fabregas je takođe tvrdio da je Elizabeta uz "tobdžije", jer mu je to lično rekla tokom prijema u Bakingemskoj palati 2007. godine.

"Indipendent" dodaje da, zahvaljujući bogatom društvenom kalendaru, kraljica je bila pravi domaćin.

Dočekivala je hiljade ljudi u Bakingemskoj palati, na raznim ručkovima, večerama, banketima i zabavama u bašti, pa je procena da je svake godine dočekivala više od 50.000 gostiju.

Britanski list piše i da je pila jednu čašu šampanjca svako veče pred spavanje, citirajući i njenu rođaku Margaret Rouds, koja je tvrdila da je kraljica umela ponekad da popije čašu džina pre ručka ili vino uz glavno jelo.

Poznato je i da je tečno govorila francuski jezik, i da se tokom poseta Francuskoj obraćala na francuskom jeziku.

Prvi premijer koji je bio na funkciji kada je postala kraljica 1952. godine bio je Vinston Čerčil, tokom njene 70-godišnje vladavine promenilo se 14 ministara, a Elizabet Tras je postala 15. ove nedelje.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Balmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna