NAFTNI TUK NA LUK: Eskalacija sukoba najrazvijenijih svetskih ekonomija oko energenata

D. SAVIĆ

03. 09. 2022. u 07:10

SITUACIJA na globalnom tržištu energenata se komplikuje eskalacijom naftnog rata najrazvijenijih ekonomija i Moskve. Dok su ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) ograničavali maksimalne cene otkupa ruske nafte, Moskva je saopštila da prestaje sa prodajom nafte zemljama koje uvode takva ograničenja na cene ruskih energenata.

НАФТНИ ТУК НА ЛУК: Ескалација сукоба најразвијенијих светских економија око енергената

Foto: Tanjug

Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki je rekao da je odluka G7 doneta s ciljem da se "ograniče prihodi Rusije od energenata".

- Došlo je vreme da se postave ograničenja cene ruskog gasa kojim se snabdeva Evropa - saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, navodeći da je mera potrebna da se zaustave pokušaji ruskog predsednika Vladimira Putina da manipuliše evropskim energetskim tržištem.

No, Moskva je juče saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cene ruskih energenata. Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je prethodno izjavio da su ruske naftne kompanije spremne na to da Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte u decembru ove godine, i dodao da Moskva planira da održi trenutan nivo proizvodnje. Kremlj je upozorio i da ograničenja vode do značajne destabilizacije na svetskom tržištu nafte.

U zajedničkom saopštenju G7 se navodi i da se, ako bude potrebno, mogu razmotriti dodatne mere kako bi se osigurala efektivnost gornje granice cene nafte iz Rusije i da cena može da bude revidirana. Dodaje se da će G7 razviti ciljane mehanizme, zajedno sa restriktivnim merama, kako bi se obezbedilo da najugroženije i pogođene zemlje zadrže pristup energetskim tržištima, uključujući rusko.

Ministri finansija G7 pozvali su sve zemlje proizvođače nafte da povećaju njenu proizvodnju kako bi smanjile nestabilnost na energetskim tržištima i pozdravili nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u uslovima otežanog snabdevanja. Učesnici samita doneli su i odluku da zabrane osiguranje brodova i pružanje finansijskih usluga prevoznicima ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga.

Uprkos padu obima izvoza nafte iz Rusije, njen prihod po ovom osnovu porastao je u junu za 700 miliona dolara u odnosu na maj, zbog cena koje su rasle kao posledica rata u Ukrajini, saopštila je prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku.

Neki zvaničnici u G7 doveli su u pitanje da li mera može biti uspešna bez učešća velikih potrošača nafte Kine i Indije, za koje je malo verovatno da će podržati plan.

GAS KA NEMAČKOJ

Ruski energetski gigant "Gasprom" danas, posle trodnevnog remonta, obnavlja isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok 1" prema Nemačkoj. Pre obustave rada gasovod je radio sa 20 odsto kapaciteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (4)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije