"TROJKA" PRETI SEVERNOJ KOREJI: Vašington, Tokio i Seul maksimalno će odgovoriti Pjongjangu

D. D. S.

02. 09. 2022. u 12:25

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan obećale su da će "maksimizirati" odgovor na sledeću nuklearnu probu Severne Koreje, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik u Seulu, usled ponovljenih predviđanja da se Pjongjang priprema za još jedno lansiranje. Obraćajući se novinarima posle sastanka na visokom nivou između Seula, Vašingtona i Tokija, najviši savetnik za bezbednost Južne Koreje Kim Sung-han rekao je da će još jedna severnokorejska nuklearna proba izazvati oštru reakciju tri saveznika.

ТРОЈКА ПРЕТИ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Вашингтон, Токио и Сеул максимално ће одговорити Пјонгјангу

Foto: Tanjug

- Složili smo se da ne sme biti naivnog razmišljanja ili reakcije da je Severna Koreja izvela šest nuklearnih proba i da će novi test biti samo još jedan - rekao je on, dodajući da "ako Severna Koreja izvede svoj sedmi nuklearni test, reakcija će se sigurno razlikovati od onih do sada."

Komentari su usledili posle sednice u Honoluluu na Havajima u kojoj su učestvovali Kim, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i njihov japanski kolega Takeo Akiba.

U izveštaju Bele kuće se navodi da su trojica zvaničnika razgovarali o "zaštiti i unapređenju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima" i "osudili severnokorejski nastavak razvoja programa balističkih projektila i oružja za masovno uništenje", između ostalog.

Međutim, bezbednosni zvaničnici nisu precizirali koji će koraci biti preduzeti kao reakcija na sledeći test Pjongjanga, a Kim je samo naveo da će odgovor biti "maksimiziran" u pokušaju da ubedi Severnu Koreju da je to "pogrešna odluka".

Trojni sastanak na Havajima je usledio pošto su SAD i Južna Koreja završile poslednju rundu velikih vojnih vežbi, koje je Pjongjang više puta osuđivao kao provokativne, tvrdeći da su proba za invaziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!