SPREČEN DESANT NA ATOMSKU CENTRALU: U danu kad je tim IAEA stigao u "Zaporožje" ukrajinski diverzanti izveli napad na nuklearku

Branko VLAHOVIĆ

02. 09. 2022. u 09:00

DVE diverzantske grupe ukrajinske vojske pokušale su juče ujutro u 6.20 da zauzmu Zaporošku atomsku centralu.

СПРЕЧЕН ДЕСАНТ НА АТОМСКУ ЦЕНТРАЛУ: У дану кад је тим ИАЕА стигао у Запорожје украјински диверзанти извели напад на нуклеарку

Foto AP

Na sedam brzih čamaca oko 60 ukrajinski diverzanata prešlo je na drugu obalu Kahovskog veštačkog jezera koje je udaljeno svega tri kilometra od atomske elektrane. Ruske snage su reagovale na taj napad, pa je avijacija raketirala diverzante. Vest je potvrdilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Potopljene su i dve barže na Dnjepru koje su trebale da prebace municiju. Sve to govori da su u Kijevu ozbilno računali na to da vojnički zauzmu nuklearku.

Rukovodstvo vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti saopštilo je da je ubijeno 47 ukrajinskih diverzanata, da su trojica zarobljena, od kojih su dvojica teško ranjena. Još 12 diverzanata je blokirano i oni ne mogu da dođu do čamaca kojima su došli od obale u blizini atomske centrale.

Foto Tanjug/AP

Nuklearna elektrana Zaporožje

U Moskvi tu diverzantsku akciju ukrajinske vojske ocenjuju kao pokušaj sprečavanja rada grupe međunarodnih eksperata na čelu sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energetiku (IAEA) Rafaelom Grosijem koja je juče stigla u nuklearku u Zaporožju.

Rukovodilac administracije grada Energodar Aleksandar Volga kazao je da je u minulih 24 sata zabeleženo više od 60 udara ukrajinske artiljerije i bespilotnih letelica. Poginula su tri civila.

Foto: Tanjug AP

Misija IAEA stigla u NE

U centru Hersona koji se sada nalazi pod kontrolom ruske vojske, pronađen je štab "Nacionalističkog korpusa" koji je zapravo jedno krilo nacionalističkog bataljona Azov. Sumnja se da se odatle rukovodilo terorističkim akcijama koje su se događale u hersonskoj oblasti.

Ukrajinske snage su i juče artiljerijom gađale sela i gradove u Donbasu koji su pod kontrolom ruske vojske. U selu Rubci poginulo je 13 ljudi, a ranjeno je devet pripadnika Ministarstva za vanredne situacije.

U toku priprema ukrajinske kontraofanzive na celoj liniji fronta američki savetnici su im govorili da, ipak, ograniče teritoriju koju napadaju jer nisu sposobni da vode bitku na više frontova.

A beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko smatra da raste konflikt između ukrajinske vojske i predsednika Vladimira Zelenskog i da bi vrhunac neslaganja mogao da se desi ubrzo.

Foto: Tanjug AP

Posledice ratnih dejstava na istoku Ukrajine

- Postoji sukob koji je sve veći između predsednika i vojske. Samo vojnik može hrabro da kaže: Moramo da postignemo mirovni sporazum, jer Ukrajina može biti zbrisana sa lica zemlje - kazao je Lukašenko, koji smatra da sve u Ukrajini zavisi "ne od predsednika, već od vojske".

Sada ostaje da se vidi ko je savetovao Zelenskom da uđe u novu avanturu desantom na atomsku centralu. Slična suluda akcija je bila kad je Zelenski na nagovor Britanaca, izveo desant na Zmijsko ostrvo u kojem je poginuo veliki broj ukrajinskih vojnika.

Kad je reč o mrtvima i ranjenima u ovom ratu, gotovo po pravili stižu sasvim suprotne informacije od sukobljenih strana.

- Od momenta kad je počeo ukrajinski kontranapad pažljivo pratim ruske i ukrajinske sajtove - kazao je nekadašnji portparol Ministarstva odbrane Rusije pukovnik Viktor Baranec.

- Obe strane preteruju sa podacima o broju uništenih tenkova i ubijenih i ranjenih vojnika suparnika. Ja sam za to da se govori istina ma koliko teška bila.

On dodaje da je nepotreban taj "šou" u kome se recimo iznosi da je "poginulo 1.200 ukrajinskih vojnika u jednom danu".

LAVROV: NE ODGOVARAMO NA GLUPOST GLUPOŠĆU

- Rusija ne treba da zatvara svoje granice, niti treba da uzvrati recipročnim merama građanima Evropske unije kao odgovor na restrikcije ruskim državljanima u šengen-zoni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. - Nećemo se samoizolovati. Smatram da ne treba da idemo istim putem, da odgovaramo na glupost glupošću.

Članice Evropske unije postigle su u sredu dogovor o suspenziji sporazuma o olakšanom izdavanju viza između EU i Rusije. Estonija je već prestala da izdaje šengenske vize Rusima, dok je Finska od juče drastično smanjila broj izdatih viza ruskim državljana, u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Iako nijedna strana ne govori o svojim gubicima, uopšte nije sporno da ne samo Ukrajinci nego i Rusi imaju značajne gubitke. To se vidi iz informacija iz raznih delova Rusije odakle su poginuli vojnici. Primera radi, u Severnoj Osetiji su objavili da je predsednik te republike uručio Orden za hrabrost porodicama sedam poginulih vojnika koji su bili u sastavu ruske vojske u Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da je za nastavak dijaloga sa Rusijom, kako bi se sprečila eskalacija sukoba u Ukrajini.

- Francuska će nastaviti da razgovara sa Rusijom. Ko želi da Turska bude jedina sila u svetu koja nastavlja da razgovara sa Rusijom? - zapitao je Makron koga su kritikovali i Ukrajina i istočnoevropski saveznici, jer su njegovu politiku videli kao dvostruku jer je s jedne strane podržavao Kijev, ali je s druge zadržao dijalog s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug AP

 

PUTIN NE IDE NA SAHRANU GORBAČOVA

RUSKI predsednik Vladimir Putin odao je juče poštu u utorak preminulom sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu (92), a zbog ranije dogovorenih obaveza, neće prisustvovati njegovoj sahrani u subotu. Putin je odao poštu Gorbačovu u bolnici u kojoj je preminuo. On je položio buket crvenih ruža pored otvorenog kovčega sa telom bivšeg sovjetskog lidera. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će poslednji ispraćaj imati elemente državne sahrane, uključujući i počasnu gardu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku