RAT U UKRAJINI: Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala NE Zaporožje 29. avgusta

Novosti online

31. 08. 2022. u 07:15 >> 00:02

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 189. dan. Kijev tvrdi da trupe na jugu napreduju nakon što su objavljene vesti o velikoj ofanzivi čiji je krajnji cilj zauzimanje Hersona. Sa druge strane, iz Moskve navode da su izveštaji o ukrajinskim uspesima preuveličani, kao i da su naneti teški gubici ukrajinskoj vojsci.

РАТ У УКРАЈИНИ: Москва послала писмо Савету безбедности УН са доказима да је Украјина гранатирала НЕ Запорожје 29. августа

Foto: Depositphotos

Vlada SAD morala da posluša Putinova upozorenja

Vlada Sjedinjenih Država je morala da posluša upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO. Ovo mišljenje je izneo američki ekonomista, profesor na Kolumbija univerzitetu Džefri Saks.

Kijev se ne nada brzoj pobedi

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arsetovič rekao je večeras da ukrajinski narod ne treba da očekuje brze pobede protiv ruske vojske tokom kontraofanzive, jer "Kijev ne želi da izgubi mnogo vojnika".

Rusija: Imamo dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je danas da je Moskva poslala pismo Savetu bezbednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

 - Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta - navodi se u pismu, preneo je TAS S.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

Rusi se vratili na prvu liniju odbrane Hersona

Jedinice Oružanih snaga Rusije uspele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi severno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske.

Rusija je na spisak sankcija uključila na stop-listu 55 građana Kanade

 - U vezi sa novim sankcijama, koje je vladajući režim kanadskog premijera Džastina Truda, koji je privržen rusofobnom kursu, uveo protiv građana Rusije, zabranjuje se ulazak u Rusku Federaciju, na osnovu principa reciprociteta za 55 visokih vojnih zvaničnika, političara i javnih ličnosti - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Zelenski pozvao EU da zabrani sve ruske TV kanale

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje Evropske unije da zabrane emitovanje svih ruskih TV kanala na svojoj teritoriji.

 - Nijednom ruskom državnom kanalu ne bi trebalo da se dozvoli da radi u okviru EU - rekao je Zelenski, prenela je agencija RIA Novosti. Ukrajinski lider takođe je još jednom pozvao evropske zemlje da zabrane ulazak Ruskim državljanima i da blokiraju ruski bankarski sistem.

Foto: AP

Ministri EU bez dogovora o zabrani ulaska ruskim turistima

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore o opštoj zabrani izdavanja viza Rusima, jer je više zemalja članica bilo protiv, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle sastanka sa kolegama u Pragu.

Francuska i Nemačka su uoci sastanka objavile zajednicki dokument u kojem se kaže da bi ograničavanje viza za Ruse bilo kontraproduktivno.

Apel Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi podelio države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok su joj se drugi usprotivili iz straha da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Pojedine zemlje koje su susedi Rusiji su već uvele zabranu ili ograničile vize Rusima.

U februaru je Evropska unija ograničila vize ruskim zvaničnicima, nosiocima diplomatskih pasoša direktorima kompanija, ali turističke vize su dozvoljene.

Rusko Ministarstvo odbrane: Propala ukrajinska kontraofanziva

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je propao pokušaj ukrajinskih snaga da obnove ofanzivne operacije na jugu zemlje.

Kako se navodi, sprečen je pokušaj kontraofanzive u oblasti Nikolajev-Krivoj Rog i na drugim pravcima.

Dodaje se da su ukrajinske snage pretrpele značajne gubitke i da su ih ruske trupe odbile, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo tvrdi da je u poslednja dva dana u pokušaju kontraofanzive poginulo više od 1.700 ukrajinskih vojnika, kao i da je oboreno nekoliko letelica i uništeno više vozila.

Rusi tvrde: Privedena grupa ukrajinskih diverzanata

U Energodaru je privedena grupa ukrajinskih diverzanata koji su pripremali teroristički napad na Zaporošku nuklearku, saopštio je i član Saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

TASS: Dejstvo ruskog PVO u Hersonu

Ruske protivvazdušne snage su lansirale oko 10 raketa na ciljeve iznad Hersona, javlja dopisnik TASS-a.

Zaharova: Vašington podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini

Zaharova je rekla da Vašington povećanjem vojne pomoći Kijevu samo podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Makron hoće da Iranci posreduju između Moskve i Kijeva

Francuski predsednik Emanuel Makron apelovao je na iranskog predsednika Ebrahima Raisija sa zahtevom da posreduje u rešavanju odnosa Ukrajine i Rusije.

Dejstvo ruskog Specnaza sa minobacačima "Podnos"

Misija IAEA stigla u Energodar

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je iz Kijeva u Energodar.

 

Novi zahtev za pooštravanje vizne politike prema Rusiji

Poljska, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija zahtevaju od Evropske komisije da pooštri viznu politiku prema Rusiji, a dok se to ne dogodi, nameravaju da preduzmu mere na nacionalnom nivou, piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na zajedničko saopštenje tih zemalja.

Prema dokumentu, Poljska, Finska i baltičke zemlje su zatražile da Evropska komisija predloži „odgovarajuće vizne mere“, koje bi „u znatnoj meri smanjile priliv ruskih državljana u Evropsku uniju i šengensku zonu“.

- Dok takve mere ne budu usvojene na nivou Evropske unije, razmotrićemo mogućnost uvođenja privremenih mera na nacionalnom nivou kako bismo rešili nasušne probleme javne bezbednosti, povezane s povećanim prilivom ruskih državljana na našim granicama - navedeno je u saopštenju koje prenosi Sputnjik.

Belgija se protivi potpunoj izolaciji Rusa

Belgija se u vezi s pitanjem izdavanja viza građanima Rusije protivi potpunoj izolaciji Rusa, izjavila je ministarka inostranih poslova Belgije Adža Ljabib.

- Mislimo da je važno da naši napori budu usmereni protiv konkretnih ljudi koji podržavaju događaje u Ukrajini i pokušavaju da zaobiđu ekonomske sankcije koje smo usvojili. Ne želimo da potpuno izolujemo rusko stanovništvo - rekla je ministarka pred zasedanje šefova diplomatije zemalja EU u Pragu.

Ukrajinski dron-samoubica napao zdanje administracije Energodara

Ukrajinska vojska izvela je napad na zdanje administracije Energodara dronom-samoubicom, prenosi dopisnik Sputnjika.

Dron je eksplodirao prilikom udara u zdanje, oštećena je fasada i polomljeno je staklo na prozorima. Žrtava nema.

Energodar je u protekla 24 sata više od 60 puta bio meta napada ukrajinskih dronova i artiljerije.

 

Ukrajinci 39 puta granatirali DNR

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 39 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 222 jedinice municije, prenosi Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s vojnim zločinima Ukrajine.

Kuleba: Zabrana EU viza za Ruse bila bi prikladna mera

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da zabrani ulazak ruskim državljanima, opisujući takvu meru kao prikladnu, pošto, kako je naglasio, "većina Rusa podržava „genocidni agresijski rat protiv Ukrajine".

- Vreme za polumere je isteklo. Samo čvrsta i dosledna politika može dati rezultate - rekao je Kuleba danas Rojtersu, u danu kad šefovi diplomatija članica EU nastavljaju razgovore u Pragu.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

Očekuje se da će se ministri drugog dana sastanka dogovoriti o suspendovanju sporazuma o olakšavanju viznog režima sa Moskvom, što znači da će ruski državljani duže da čekaju i više da plaćaju za vize, dok će Unija verovatno ostati podeljena oko potpune zabrane putovanja u EU, navodi Rojters.

- Zabrana viza za ruske turiste i neke druge kategorije bila bi odgovarajući odgovor na genocidni agresijski rat Rusije u srcu Evrope, koji podržava ogromna većina građana Rusije - saopštio je Kuleba u izjavi poslatoj Rojtersu.

Terminator "preživeo" pogodak Džavelina

Rusko borbeno vozilo za podršku tenkovima "Terminator" može da izdrži pogodak projektila iz američkog kompleksa "Džavelin", rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

- Iskustvo vojnih dejstava pokazuje da BMPT Terminator, zbog povećane zaštite, može da izdrži udar protivtenkovskih sistema "Džavelin", kao i drugih protivtenkovskih sistema i bacača granata koje proizvodi NATO. Vozilu su bile potrebne manje popravke na terenu, borbena sposobnost je u potpunosti obnovljena - rekao je sagovornik agencije.

Kako je ranije rekao drugi izvor za RIA Novosti, Terminatori su pokazali visoku borbenu stabilnost, efikasnost i preživljavanje u specijalnoj operaciji u Ukrajini zahvaljujući višekanalnom sistemu naoružanja i poboljšanoj zaštiti.

Generalštab Ukrajine: Žestoke borbe na pravcu Bahmuta i Avdejevke

Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage ne odustaju od pokušaja da stignu do administrativne granice Donjecke oblasti.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Bahmuta i Avdejevke.

Na pravcu Harkova, Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, navodi se u izveštaju.

Vlada Ukrajine odobrila predlog sankcija patrijarhu Kirilu

Vlada Ukrajine odobrila je predlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu na 10 godina i za još sedam sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Kako se navodi na sajtu Vlade, sankcije obuhvataju, između ostalog, blokadu imovine, obustavu tranzita resursa, letova i prevoza kroz Ukrajinu, obustavu ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu učešća u privatizaciji i zakupu državne imovine, kao i otkazivanje zvaničnih poseta, prenela je agencija RIA Novosti.

Foto: Profimedia

Pored patrijarha Kirila, na spisku sankcija nalazi se nekoliko mitropolita i arhiepiskopa.

Ova ograničenja tek treba da odobre Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina i Rusija o ofanzivi na jugu

Ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž celog fronta, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok Rusija tvrdi da je ofanziva Kijeva doživela neuspeh.

Zelenski, koji je juče pozvao ruske vojnike da beže i spasavaju svoje živote, rekao je da su ukrajinske snage u ofanzivi na istoku i južnom frontu, u Donbasu i u oblasti Harkova.

Rusija je zauzela velike delove južne Ukrajine blizu obale Crnog mora u prvoj fazi šestomesečnog rata, uključujući i oblast Herson, koja se nalazi severno od poluostrva Krim koji je Moskva anektirala.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske snage razbijene u ovom pokušaju, dodajući da su jedinice PVO oborile desetine projektila u blizini Hersona.

Rusija metodično nastavlja na realizaciji svojih planova u Ukrajini, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Svi naši ciljevi će biti postignuti - rekao je on.

Pripadnici ruskog Specnaza sa "kornetima"

Misija IAEA krenula iz Kijeva ka nuklearki Zaporožje

Konvoj automobila Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) krenuo je jutros iz Kijeva ka nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na svedoka sa mesta događaja.

Foto: Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

Nije poznato kada je misija IAEA planirala da stigne do najveće nuklearne elektrane u Evropi koju sada kontrolišu ruske snage.

Sijarto: EU da zaustavi poteze koji pomažu sukobu u Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi zemlje Evropske unije trebalo da prestanu da preduzimaju poteze koji pomažu eskalaciji sukoba u Ukrajini.

Foto: Tanjug/Panon TV/Molnar Edvard

- Na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije tražiću da se rat konačno završi - rekao je Sijarto sinoć u video snimku objavljenom na Fejsbuku, prenela je agencija TASS.

Šef mađarske diplomatije rekao je da je sada neophodno "da se zaborave predlozi koji prete daljoj eskalaciji rata i dozvoli Evropi da se fokusira na mir".

Ruski general Lapin odlikovao vojnike

Gasprom: Rekordan profit uprkos sankcijama

Ruska energetska kompanija Gasprom saopštila je da je ostvarila rekordan profit u prvoj polovini godine, uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Neto dobit iznosi 41,6 milijardi evra, dok je u 2021. godini, ruski gigant ostvario profit od 27,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju Gasproma i dodaje da će biti isplaćene dividende.

- Uprkos pritisku od sankcija i nepovoljnom spoljnom okruženju, Gasprom grupaje ostvarila rekordne prihode i neto profit u prvoj polovini 2022, uz smanjenje neto duga i finansijskog rizika na minimum - rekao je zamenik direktora "Gasproma" Famil Sadigov, prenose RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)