"BEZOBRAZNI" UDŽBENICI: Vlasti u Kini kaznile 27 osoba zbog ilustracija u knjigama

D. D.S.

24. 08. 2022. u 10:10

KINESKE vlasti kaznile su 27 ljudi zbog objavljivanja udžbenika matematike sa "tragično ružnim" ilustracijama.

БЕЗОБРАЗНИ УЏБЕНИЦИ: Власти у Кини казниле 27 особа због илустрација у књигама

Foto Printskrin

Višemesečna istraga koju je sprovela radna grupa ministarstva obrazovanja otkrila je da knjige "nisu lepe", a neke ilustracije su "prilično ružne" i nisu "na pravi način odražavale sliku kineske dece".

Knjige iz matematike su objavljene pre skoro 10 godina i korišćene su u osnovnim školama širom zemlje. Ali, postavljeni su na internet u maju, kada je učiteljica objavila fotografije ilustracija, uključujući mališane izobličenih lica, spreda "ispupčenih" pantalonica, slike dečaka koji grabe suknje devojčica kojima se vide gaćice i najmanje jedno dete sa tetovažom na nozi. Pojedini korisnici društvenih mreža su tvrdili da takve slike Kini donose loš ugled i "kulturno uništenje", nagađajući da je to namerno delo zapadnih infiltratora u obrazovnom sektoru.

Foto Printskrin

U dugačkom saopštenju obrazovne vlasti navode da je utvrđeno da je 27 pojedinaca "zanemarilo svoje dužnosti i odgovornosti" i da su kažnjeni, uključujući predsednika izdavačke kuće. Glavni i odgovorni urednik i šef redakcije matematičkog odeljenja su razrešeni dužnosti. Oni i njihovi studiji više neće biti angažovani da rade na dizajnu udžbenika ili srodnim poslovima, navodi se. Pronađen je niz problema sa knjigama, uključujući kritiku veličine, količine i kvaliteta ilustracija, od kojih su neke imale "naučne i normativne probleme".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)