BEZ STRUJE ZA FABRIKE, LIFTOVE... Zbog suša koje su najveće od 1961. godine velike restrikcije na jugozapadu Kine

Novosti online

23. 08. 2022. u 08:45

RACIONIRANjE potrošnje struje, koje je primoralo fabrike na jugozapadu Kine na zatvaranje, produženo je najmanje do četvrtka zbog niskog vodostaja na branama hidroelektrana izazvanog najtoplijim i najsušnijim letom u poslednjih nekoliko decenija.

БЕЗ СТРУЈЕ ЗА ФАБРИКЕ, ЛИФТОВЕ... Због суша које су највеће од 1961. године велике рестрикције на југозападу Кине

Kiša nije pala mesecima, zemlja puca od suše, Foto AP

Suša i vrućine su spržili useve i smanjili vodostaj u rekama, uključujući i reku Jangce, onemogućavajući rečni teretni saobraćaj. Fabrike u Sečuanu koje proizvode procesorske čipove, solarne panele, auto-komponente i drugu industrijsku robu morale su da obustave proizvodnju ili smanje aktivnosti prošle nedelje kako bi se sačuvala električna energija za domaćinstva. U poslovnim zgradama i tržnim centrima isključeni su klima- uređaji, liftovi i svetla.

Kompanija "Lijer Kemikal" je objavila da su njeni pogoni u gradovima Đinjang i Guangan u Sečuanu dobili nalog da produže racionisanje struje do četvrtka.

Samo kamenje preostalo od rečnog toka, Foto AP

Gradska vlada Šangaja saopštila je da su "Tesla" i još jedan veliki državni proizvođač automobila obustavili proizvodnju zbog prekida isporuke komponenti iz Sečuana.

Vlada navodi da je ovo leto najtoplije i najsušnije u Kini otkako je počela da se vodi evidencija o temperaturi i padavinama 1961. godine.

Posebno je teško pogođen Sečuan, u kojem živi 94 miliona ljudi, jer 80 odsto energije dobija iz hidroelektrana. Druge provincije se više oslanjaju na električnu energiju iz uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana