"KONTROVERZAN PREDLOG": Borelj se protivi potpunoj zabrani viza za Ruse

Novosti online

22. 08. 2022. u 12:42

ŽOZEP Borelj, najviši diplomata EU, rekao je da ne podržava zabranu posete bloku svim građanima Rusije, ideju koju su neke zemlje članice podržale.

КОНТРОВЕРЗАН ПРЕДЛОГ: Борељ се противи потпуној забрани виза за Русе

Foto AP

Govoreći na političkom forumu u Španiji u ponedeljak, on je predlog nazvao „kontroverznim“ i rekao da bi EU trebalo da bude određenija u svojim sankcijama Rusiji.

- To je veoma kontroverzan predlog. Neke zemlje su već preduzele mere s tim u vezi, druge to neće podržati. Mislim da nije dobra ideja da se zabrani ulazak svim Rusima. Potrebno je da budemo selektivniji - rekao je Borelj na početku debate o budućnosti Evrope u španskom Santanderu.

On kaže da najvećim ruskim biznismenima ne treba dozvoliti ulazak u EU, ali da ima mnogo Rusa "koji žele da napuste zemlju i koji nisu spremni da budu tamo u takvoj situaciji".

- Ne možemo zatvoriti vrata ovim Rusima. Smatram da to nije dobra ideja - rekao je Borelj.

Ukrajinsko rukovodstvo se glasno zalaže za kažnjavanje Rusije prestankom izdavanja većine viza ruskim građanima. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski otišao je dalje, sugerišući da ruski državljani treba da budu proterani iz EU bez obzira na njihov stav prema politici njihove vlade. Oni koji se plaše povratka u svoju domovinu mogli bi da podnesu zahtev za azil, rekao je on.

Neke zemlje, kao što su Finska i Estonija, odlučile su da ograniče izdavanje viza Rusima, iako su se druge zemlje članice, posebno Nemačka i Kipar, protivile ovoj ideji. Blok je rekao da razmišlja kakav stav da zauzme po pitanju viza za Ruse.

Moskva je rekla da su takva ograničenja dokaz da antiruska ksenofobija vodi politiku nekih zemalja EU.

BONUS VIDEO:

ISTORIJSKI LET: Strelka i Belka pre 62 godine bile prvi svemirski putnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)