ZAPAD LEGALIZUJE TERORIZAM: Krim upozorava - SAD žele da daju legitimitet ukrajinskim vojnim operacijama

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

22. 08. 2022. u 07:00

U VREME kada su se aktivirali ukrajinski teroristi na teritoriji Krima i u drugim delovima Rusije, Kijev i Vašington organizuju 23. avgusta drugu video-konferenciju ili, kako u Kijevu kažu, samit pod nazivom "Krimska platforma", kako bi stvorio novu tačku eskalacije sukoba Rusije i NATO, izjavio je Georgij Muradov, potpredsednik krimske vlade i stalni predstavnik republike Krim pri predsedništvu Rusije.

ЗАПАД ЛЕГАЛИЗУЈЕ ТЕРОРИЗАМ: Крим упозорава - САД желе да дају легитимитет украјинским војним операцијама

Foto: AP

Muradov je upozorio da će na tom skupu govoriti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. U Moskvi očekuju da će Kijev i Vašington aktivirati vojne provokacije. Na Krimu smatraju da Amerikanci žele da legalizuju ukrajinske vojne operacije na tom poluostrvu.

ako je nedavno kazao zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, SAD podstiču udare ukrajinskih oružanih snaga po ruskoj teritoriji, što potvrđuju i izjave ukrajinskih političara. Rjabkov je kazao da je Moskva više puta upozoravala Vašington da takvo ponašanje Amerike pretvara tu zemlju u učesnicu konflikta.

U Moskvi podsećaju da je Krim postao deo Rusije posle referenduma u martu 2014. godine na kom je 96,77 glasača Krima bilo za pripajanje Rusiji. Uprkos tome, Ukrajina i dalje smatra Krim okupiranom teritorijom.

"CIRKON" SERIJSKI

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Rusija počinje da serijski proizvodi morske hipersonične rakete "cirkon". Šojgu je kazao da je hipersonična raketa "kinžal" tri puta upotrebljenja u specijalnoj vojnoj operaciji i rezultat gađanje je bio odličan. Tu superbrzu raketu ne može da zaustavi nikakva PVO. "Kinžal", ili u prevodu "bodež", leti brzinom 10 mahova.

Poslednjih dana na Krimu je više puta morao da reaguje PVO u više mesta jer su nebom leteli neprijateljski dronovi. U subotu je nad zgradom Štaba Crnomorske flote u Sevastopolju oboren dron. Na sreću, nije bilo žrtava.

Političari u Kijevu sve češće govore da će gađati Krimski most čim budu dobili od Amerikanaca rakete koje imaju domet da mogu da dostignu taj strateški objekat. Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko otvoreno je rekao da je na junskom samitu NATO razgovarao sa ministrom odbrane Velike Britanije Benom Volesom o planovima rušenja Krimskog mosta. Na drugoj strani, potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov kaže da je taj most dobro branjen i ne preti mu opasnost od rušenja.

UNIŠTENO SKLADIŠTE "HIMARSA"

RUSKA mornarica uništila je raketama "kalibar" skladište raketa za američki raketni sistem "himars" u regionu Odese, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Ruske vazduhoplovne snage u regionu Zaporožja uništile su i skladište goriva sa više od 100 tona dizel goriva.

Ruski senator Sergej Cekov objasnio je da Ukrajinci gađaju objekte na ruskoj teritoriji u Kurskoj, Belgorodskoj i Brjanjskoj oblasti da bi podigli poljuljani duh svojoj vojsci. U Kijevu se ne obaziru što oni svakodnevno ubijaju civile.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)