POBUNA LEGIONARA: "Kijev Indipendent" otkriva trulež u ukrajinskoj vojsci

D. VUJIČIĆ

21. 08. 2022. u 10:10

KIJEVSKI "Indipendent" u broju od subote izveštava o pobuni u legiji stranaca koja se bori na strani zvaničnog Kijeva a kao razlog zašto je slučaj završio na stranicama štampe navodi se da niko od odgovornih, pa ni sam predsednik Vladimir Zelenski, nije reagovao na zločine i samovolju komandanta legije Saše Kučinskog zvanog Broda.

ПОБУНА ЛЕГИОНАРА: Кијев Индипендент открива трулеж у украјинској војсци

Foto: AP

Prema "Indipendentu", zapovednik Kučinski je predratni poljski kriminalac i ubica. U Ukrajini se obreo posle likvidacije poljskog šefa policije Mareka Papale 2014. Pravo ime mu je Pjotr Kapuščinski i pripadao je varšavskom gangsterskom klanu "Pruškov". Novinari Ana Mironjuk i Oleksandar Hrebet u opsežnom tekstu i pozivajući se na "brojne izvore", pišu da su glavne optužbe vojnika na račun komandanata to što su upućivani u, po njihovom mišljenju, "samoubilačke misije".

Jedan od američkih dobrovoljaca ispričao je kako su njegov odred otkrili Rusi na lokalitetu kod Mikolajeva. Posle povlačenja susednih ukrajinskih jedinica, dugo je ostao na položaju pod jakom artiljerijskom vatrom, a kada je konačno napustio položaj, komandanti obaveštajnih službi su tamo poslali druge vojnike Legije.

Upravo u drugoj grupi je bio dobrovoljac Endrju Hil, koji je na kraju zarobljen i trenutno čeka kaznu na sudu Donjecke narodne republike. Dobrovoljac, američki Jevrejin, žalio se novinarima na antisemitizam "Saše Kučinskog". "Skandinavski vojnik" Legije je naveo da je Broda uvek dobijao podršku ukrajinskih oficira da "radi šta hoće". Strani "volonteri rata", kako Kijev naziva svoju legiju stranaca, navodno su terani u pljačkanje prodavnica i privatnih kuća, napade i seksualno uznemiravanje civila.

"Kijev Indipendent" citira izveštaj jednog od brazilskih podoficira Međunarodne legije, koji je tvrdio da je Kučinski slao svoje vojnike u "samoubilačke misije". To je bio slučaj kada je jedinica Legije obučavana svega dve nedelje poslata na liniju fronta, u vatru teške bitke za Severodonjeck, koji su konačno zauzeli Rusi. Uprkos apelima za povlačenje, Kučinski je četiri dana zadržao jedinicu na frontu. Nakon ovog incidenta, većina vojnika odlučila je da napusti službu u Međunarodnoj legiji.

SVI SVE ZNAJU BAŠ O SVEMU

Strani borci su rekli da su pokušali da reše slučaj iza kulisa. Prvo su se žalili svojim komandantima, zatim ukrajinskim parlamentarcima, da bi na kraju došli do kabineta predsednika Ukrajine. Pošto je Legija formirana po naređenju Zelenskog, strani borci su računali na podršku njegove administracije, ali od nje nisu dobili pomoć.

Alona Verbicka, opunomoćenik predsednika za prava vojnika, rekla je novinarima da je obavestila svoje pretpostavljene o pritužbama legionara. Nije objasnila kome je tačno prijavila njihove navode. U kabinetu predsednika, Međunarodnu legiju nadgledaju dve osobe - stručnjak za nacionalnu bezbednost Vitalij Martinuk i zamenik šefa kancelarije i bivši službenik vojne obaveštajne službe Roman Mazovec.

- Čuo sam direktno naređenje Saše Kučinskog (Kapuščinskog) upućeno vojnicima moje jedinice da upadnu u tržni centar, i opljačkaju sve moguće dragocenosti", rekao je kanadski dobrovoljac za "Indipendent".

Kako bi potvrdili tvrdnje, novinarima je na raspolaganje dat snimak pljačke. Jedan kolumbijski dobrovoljac tvrdi da je Kučinski ne samo naredio pljačku civila, već je opljačkao i sopstvenu jedinicu.

- Tokom mog boravka u Severodonjecku, stiglo je vozilo sa termovizijskim kamerama ofarbanim u civilnu kamuflažu - napisao je vojnik u svojoj izjavi. U međuvremenu, "Saša Kučinski" je ponudio vojnom osoblju Međunarodne legije da kupe ove termovizijske kamere za 300 dolara.

Novinari Ana Mironjuk i Oleksandar Hrebet naglašavaju da su se ove pojave događale u delu Međunarodne legije koji je pod ukrajinskom vojnom obaveštajnom službom. Komandanti ovog krila Legije direktno su podređeni Kirilu Budanovu - šefu obaveštajne službe.

Ruska avijacija pogodila položaje Krakena, likvidirani plaćenici

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska avijacija pogodila položaje ukrajinske ekstremističke jedinice Kraken u blizini Avdejevke kod Harkova i da je poginulo više od 100 militanata. Portparol ministarstva Igor Konašenkov naveo je da je među njima likvidirano i do 20 američkih plaćenika, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je dodao da je u rejonu naselja Velikomihajlovka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska avijacija pogodila položaj 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i da je poginulo najmanje 200 njenih pripadnika, uz više od 150 ranjenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)