DA LI ZELENSKI PLANIRA DA UNIŠTI UKRAJINU? Ratovaće dok ne povrati Krim!

P. Z. S. / ria.ru

16. 08. 2022. u 00:57

VLADIMIR Zelenski je rekao da je u ponedeljak u Ukrajini formiran „savetodavni savet za deokupaciju Krima“.

ДА ЛИ ЗЕЛЕНСКИ ПЛАНИРА ДА УНИШТИ УКРАЈИНУ? Ратоваће док не поврати Крим!

Foto: Shutterstock/Ilustracija


-Održao sam sastanak o pripremama za Krimsku platformu. Očekujem proširenje geografije, nivoa i broja učesnika. Danas je stvoreno savetodavno veće za deokupaciju Krima da koordiniše sve mere i projekte u ovom pravcu i obezbedi aktivnosti Krimske platforme, rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

Prošle godine je u Kijevu 23. avgusta održan samit Krimske platforme na inicijativu Ukrajine. Razgovaralo se o pitanju „vraćanja“ kontrole nad Krimom. Na događaju je učestvovalo više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je ovaj skup forumom, gde će „Zapad nastaviti da neguje neonacistička, rasistička osećanja modernih ukrajinskih vlasti“. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov opisao je samit kao antiruski i krajnje neprijateljski događaj.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je tamo održan u martu 2014. godine, na kojem se 96,77% birača u Republici Krim i 95,6% u Sevastopolju izjasnilo za priključenje Rusiji. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, ali privremeno okupiranom teritorijom.

Rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima demokratski, u punom skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti