AKCIJA "PRASKOZORJE" PROTIV DŽIHADISTA: Ne smiruju se sukobi između Izraela i Palestinskih islamskih ekstremista preko granice Gaze

D. D. S.

08. 08. 2022. u 15:39

RAZMENA vatre između Izraela i Palestinskog islamskog džihada nastavljene su i juče, preko granice Gaze, dok je u toku bio dogovor o uspostavi primirja, počev od sinoć, kako je predložio Kairo.

АКЦИЈА ПРАСКОЗОРЈЕ ПРОТИВ ЏИХАДИСТА: Не смирују се сукоби између Израела и Палестинских исламских екстремиста преко границе Газе

Među poginulim Palestincima ima ekstremista, ali i civila, Foto AP

Izraelski premijer Jair Lapid saopštio je da će vojska nastaviti da gađa ciljeve u Pojasu Gaze "koliko god bude potrebno". A ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je više od 30 ljudi ubijeno u borbama u obalskom pojasu, uključujući bar šestoro dece i četiri žene, dok su najmanje 253 osobe ranjene.

Izraelske vlasti procenile su da je iz Gaze ispaljeno oko 580 raketa na teritoriju Izraela, dok je u vazdušnim napadima njihovih snaga ubijeno oko 15 militanata. Izrael dodaje da su dve oborene rakete bile ispaljene prema Jerusalimu, gde su se sirene za vazdušni napad oglasile prvi put od prošlogodišnjeg rata između Izraela i palestinskih militanata u Pojasu Gaze.

Pres-služba izraelske vojske saopštila je da su ofanizivne akcije na ciljeve povezane sa grupom Islamski džihad u Pojasu Gaze pokrenute u okviru operacije "Praskozorje". Dvojica komandanata militantne grupe Islamski džihad ubijeno je u izraelskim vazdušnim udarima tokom vikenda, dok su raketne salve koje su ispalili palestinski ekstremisti poslale desetine hiljada Izraelaca u skloništa.

Rasplamsavanje izraelsko-palestinskog sukoba zabrinulo je svetske sile i podstaklo posredovanje Egipta, koji je pokušao da izdejstvuje primirje, ali u prvi mah bez uspeha, s obzirom na to da palestinski islamisti nisu pristali da obustave raketne napade. Novo potencijalno žarište sukoba je Velika džamija, s obzirom na to da su je posećivali Jevreji koji obeležavaju spomen na dva drevna hrama, ali Palestinci takve posete smatraju verskom i političkom uvredom.

Izraelska protivvazdušna odbrana "gvozdena kupola" usmerena prema pojasu Gaze, Foto AP

Izrael je u petak započeo napade na ciljeve u Pojasu Gaze kako bi sprečio raketne udare Islamskog džihada koji je hteo da odgovori na hapšenje palestinskog vođe na okupiranoj Zapadnoj obali. Vojska je navela da je izraelski raketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" pokazao 95 odsto uspešnosti u presretanju palestinskih projektila. Palestinski islamski džihad je za El Majadin poručio da je "sada vreme da se odgovori na zločine okupacije".

Izraelski ministar pravde i član bezbednosnog kabineta Gideon Sar izjavio je da su stotine raketa koje je ispalio Islamski džihad razlog za nastavak operacije izraelske vojske. 

VANREDNO

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze. Sednica se održava na inicijativu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri