IZRAEL HAPSI, GAZA RAKETIRA: I Palestinci i Jevreji najavljuju dalju eskalaciju ratnih operacija

Novosti online

07. 08. 2022. u 09:50

IZRAELSKE snage proširile su svoju ofanzivu protiv pokreta Islamski džihad, hapšenjem 20 članova pokreta otpora na okupiranoj Zapadnoj obali, istovremeno nastavljajući dalje napade na Gazu.Palestinsko ministarstvo zdravlja navodi da je u bombardovanjima od petka poginulo 11 ljudi, uključujući petogodišnju devojčicu, a Izraelske odbrambene snage saopštile su da su spremne za, kako je navedeno, "nedelju operacija".

ИЗРАЕЛ ХАПСИ, ГАЗА РАКЕТИРА: И Палестинци и Јевреји најављују даљу ескалацију ратних операција

Foto: printskrin/israelpalestine.liveuamap.com/Twitter

Vojska je navela da je od petka po podne na Izrael ispaljeno više od 160 raketa iz Pojasa Gaze, prenosi Tajms ov Izrael.

Ističe se da se trenutno ne vode pregovori o okončanju nasilja. Vojska je navela da je raketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" pokazao 95 odsto uspeha u presretanju projektila koje su prema izraelskim gradovima ispalile terorističke grupe iz Pojasa Gaze.

Šef kancelarije za medije Palestinskog islamskog džihada Daud Šehab potvrđuje da je PIJ spreman da nastavi borbu za odbranu Gaze.

Šef kancelarije za medije Palestinskog islamskog džihada Daud Šehab potvrdio je u subotu da nema govora o bilo kakvoj deeskalaciji u ovom trenutku.

"Naš najveći prioritet sada je da se odupremo okupaciji, suprotstavimo agresiji i odgovorimo na ovaj terorizam i ove napade na naš narod", rekao je Šehab, naglašavajući spremnost Palestinaca da "nastave bitku", dodajući da će to "stvoriti pravo stanje iscrpljenosti u neprijateljskim redovima".

Palestinske frakcije otpora u izbegličkom kampu Dženin izjavile su da će svi putevi ka izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali biti pod vatrom.

Oglasili su se i palestinski saveznici iz Irana i Libana.

Komandant iranske elitne Revolucionarne garde Hosein Salami izjavio je da će Izrael platiti visoku cenu za svoje najnovije napade na Palestince u Gazi, javila je iranska državna televizija. 

PREŽIVEO DVA ATENTATA

Komandant Tajsir el Džabari, ubijen od strane izraelske vojske, smatra se jednim od najistaknutijih vođa brigada Al-Kuds.

El Džabari je rođen 18. januara 1972. Njegovo puno ime je Tajsir Mahmud el Džabari i nadimak mu je Abu Mahmud. El Džabari se pridružio pokretu Islamski džihad kada je bio dete i od tada je vodio nekoliko operacija u okviru pokreta.

Bio je odgovoran za Islamsku ligu (studentski okvir pokreta) i promovisan je u jednog od njegovih vojnih vođa.Takođe, bio je godinama zatočen u okupacionim zatvorima

Kao i drugi lideri palestinskog otpora, El Džabari je bio na meti dva pokušaja atentata, 2012. i 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju