RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe u zoni Soledara, Rusi oslobodili Peski, stratešku tačku, Ukrajinci se povlače iz Bahmuta (VIDEO)

Novosti onlajn

04. 08. 2022. u 15:48 >> 22:12

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini – dan 162. Ruska avijacija je proteklog dana uništila u Lavovskoj oblasti skladište oružja isporučeno iz Poljske. Komandanti jedinica ukrajinskih snaga kod Harkova odbili su da izvršavaju naređenja komande i sa vojnicima prešli na drugu lokaciju. Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama prošao je kroz Bosfor i krenuo ka Libiji.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе у зони Соледара, Руси ослободили Пески, стратешку тачку, Украјинци се повлаче из Бахмута (ВИДЕО)

Ukrajinski vojnici dobijaju informacije na terenu od stranih obaveštajaca,Foto AP

Na ulici mrtve baka i unuka: Broj žrtava ukrajinskih granata u Donjecku porastao na šest

Zajednički centar DNR za kontrolu i koordinaciju vatre izvestio je da je šest osoba poginulo, a osam povređeno, nakon što su ukrajinske oružane snage u toku dana granatirale Vorošilovski, Kirovski i Kujbiševski okrug u Donjecku.

Kada je počelo granatiranje, u lokalnom pozorištu održavana je ceremonija ispraćaja pukovnice DNR Olge Kačure, koja je umrla u sredu.

Žestoke borbe u industrijskoj zoni Soledara

Nastavljaju se borbe u industrijskoj zoni Soledara, javlja ruski ratni reporter Aleksandar Koc.

Pored operativno-taktičkog značaja, u Soledaru se nalazi i najveća solana u Evropi "Artjomsolj".

Kanada šalje stručnjake zbog obuke ukrajinskih regruta

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand izjavila je da će ta zemlja poslati 225 stručnjaka u Veliku Britaniju, koji će obučavati ukrajinske vojne regrute. Prvi stručnjaci 12. avgusta krenuće iz Kanade, prenosi Rojters. Većina vojnika dolazi iz 3. bataljona princeze Patrisije kanadske lake pešadije sa sedištem u Edmontonu u Alberti.

Foto: AP

Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

* Ukrajinski ekstremisti otvaraju vatru iz privatnih kuća, u koje su smestili tešku artiljeriju i višecevne raketne bacače;

* Oružane snage Ukrajine opremile su položaje u školama u Novoj Vodolohi, Varvarovki i Slavjansku;

* Demineri su proverili više od hiljadu objekata u Donbasu;

* Više od 26.500 izbeglica evakuisano je iz opasnih područja Ukrajine, DNR, LNR na teritoriju Rusije.

 

Ubijena žena sa detetom u centru Donjecka

Među žrtvama ukrajinskog napada na centar Donjecka je i žena sa detetom, javlja dopisnik Sputnjika.

 

Tužilaštvo DNR: Krivični postupak protiv pet stranih plaćenika

Tužilaštvo DNR je za Sputnjik saopštilo da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika – državljana Hrvatske, Švedske i tri državljana Britanije.

Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva.

 

Ukrajina, gde su makedonski "suhoji"

Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona "suhoj Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi. Makedonski "suhoji" su povučeni iz naoružanja 2004. godine. Prethodno, Skoplje je vlastima u Kijevu poklonilo 31 tenk T-72.

Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su danas vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Ovo selo smatra se jednim od najutvrđenijih ukrajinskih pozicija u Donbasu. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine povlače se s područja Avdejevke i Artjomovska odnosno Bahmuta, saopštio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave ukrajinskog Generalštaba Aleksej Gromov.

 

Ukrajinske snage ponovo gađale Donjeck minama „Lepestok“

Ukrajinske trupe ispalile su iz višecevnih bacača raketa BM-27 „Uragan“ rakete opremljene minama PFM-1 „Lepestok“ na stambena naselja Kirovskog okruga Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Mine su padale na stanovništvo u dvorištima stambenih zgrada i na kolovoz, navodi se u saopštenju štaba na Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je, sa svoje strane, saopštilo da se raketiranje iz „Uragana“ desilo u 14.45 iz naselja Karlovka. Ukrajinske snage takođe su u 14.45 ispalile tri granate kalibra 152mm na Lenjinski okrug Donjecka, a u 15 časova deset granata kalibra 152mm na Kujbiševski i Kirovski okrug.

Hersonska oblast: Referendum će biti održan

Referendum u Hersonskoj oblasti će se održati uprkos pretnjama Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država i njihovim planovima da to spreče, izjavio je za Sputnjik zamenik načelnika uprave Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Poginulo pet osoba u Donjecku

Prema poslednjim podacima, u jutrošnjem napadu na Donjeck poginulo je pet osoba, a šest je ranjeno.

 

Izveštaj Amnesti internešenela

Ukrajinske trupe krše međunarodne pravne norme i vojno pravo razmeštajući oružje u škole i bolnice po gradovima i dovodeći civile u opasnost, navodi se u izveštaju organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel.

- Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage podvrgavale riziku civilno stanovništvo i narušavale vojno pravo prilikom dejstava u naseljenim područjima... Nalaženje u odbrambenom položaju ne oslobađa ukrajinsku vojsku od poštovanja međunarodnog humanitarnog prava - navodi se u izveštaju generalnog sekretara organizacije Anjes Kalamar.

Kako se dodaje, ukrajinske snage „nanose štetu civilnom stanovništvu... koristeći sisteme naoružanja u naseljenim područjima, uključujući škole i bolnice“.

U izveštaju se ističe da se time ne krši samo vojno pravo, već i međunarodno humanitarno pravo.


 

Senat SAD podržao ulazak Finske i Švedske u NATO

Američki Senat odobrio je rezoluciju o ratifikaciji članstva Finske i Švedske u NATO, čiji je cilj da se ojača Alijansa u vreme kada traje rat u Ukrajini.


Podršku ratifikaciji dokumenata o pristupanju dve zemlje NATO dalo je 95 senatora, dok je jedan bio protiv.

BONUS VIDEO:

UPOZORAVAJUĆI MANEVRI: Avioni i brodovi kineske vojske učestvuju u vežbama u blizini Tajvana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a