I BELORUSIJA PODRŽAVA NAPORE BEOGRADA: Pažljivo pratimo razvoj situacije

Tanjug

02. 08. 2022. u 16:00

BELORUSIJA podržava pregovaračke napore Beograda kao jedini način za postizanje uzajamno prihvatljivih kompromisa, navedeno je u saopštenju pres-službe Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Belorusije povodom najaktuelnijih događaja na Kosovu, prenosi agencija Belta.

И БЕЛОРУСИЈА ПОДРЖАВА НАПОРЕ БЕОГРАДА: Пажљиво пратимо развој ситуације

Foto: EPA/ilustracija

- Beloruska strana pažljivo prati razvoj situacije u autonomnoj pokrajini Kosovo, čija privremena deeskalacija očigledno ne vodi dugoročnom rešavanju nagomilanih protivrečnosti. Podržavamo pregovaračke napore Beograda kao jedini način za postizanje uzajamno prihvatljivih kompromisa - ističe se u saopštenju.

Belorusija je pozvala sve strane na, kako je navedeno, "izbalansiran pristup u pronalaženju načina za rešavanje neslaganja, na uzdržavanje od nepromišljenih i diskriminatorskih koraka koji bi mogli da potkopaju krhku stabilnost u tom eksplozivnom regionu".

Moskva: Zahtevamo da se poštuju sva prava Srba

Juče je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio da Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova i da su zahtevi Srbima koji žive na severu neosnovani.

 - Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo kosovskim Srbima. Smatramo da su ovo (zahtevi kosovskih vlasti) apsolutno nerazumni zahtevi - istakao je portparol Kremlja.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti vlasti pokrajine na nepromišljene korake, a prava Srba koji tamo žive moraju se poštovati.

 - Naravno, smatramo da one zemlje koje su priznale Kosovo i bile garanti treba da upotrebe sav svoj uticaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne preduzimaju nikakve nepromišljene korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija - rekao je on.

 - Zahtevamo da se poštuju sva prava Srba - naglasio je Peskov.

BONUS VIDEO:

UŽAS U KOLONIJI JELENOVSKI: Ukrajinci gađali zatvor i pobili svoje pripadnike koje su zarobili Rusi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest