PODMUKLE PROTIVPEŠADIJSKE MINE RASUTE PO DONJECKU: Ukrajinske trupe dokazale da im je cilj ubijanje civila (FOTO)

P. Z. S. / ria.ru

28. 07. 2022. u 01:12 >> 02:41

UKRAJINSKE trupe koristile su zabranjene protivpešadijske mine “latica” („lepestok”) tokom napada na Donjeck, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

ПОДМУКЛЕ ПРОТИВПЕШАДИЈСКЕ МИНЕ РАСУТЕ ПО ДОЊЕЦКУ: Украјинске трупе доказале да им је циљ убијање цивила (ФОТО)

Foto printskrin telegram rvvoenkor


Ranije je kancelarija DNR-a u SCKK izvestila o tri granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa u četvrtak uveče.

-Oružane formacije Ukrajine napale su Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, mnoge mine PMF (protivpešadijske fugasne mine) „latica“ su bačene pod noge stanovnicima grada, saopštio je štab odbrane.

Napominje se da su mine „latica” zabranjene.

Ukrajina je 2005. ratifikovala Otavsku konvenciju, koja zabranjuje upotrebu, skladištenje i proizvodnju protivpešadijskih mina. Time Kijev krši svoje međunarodne obaveze.

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „latica“ je dizajnirana da ošteti noge i aktivira se kada je osoba nagazi.

Postavlja se na tlu daljinskim putem miniranja. Posebna podmuklost mine za civile je u tome što, zbog njenog neobičnog oblika, ljudi koji je ne poznaju možda u njoj ne vide opasnost. Mina je skoro tačna kopija američke mine BLU-43/B „zmajev zub“.

BONUS VIDEO - "URAGAN" PONOVO U AKCIJI: Dejstvo višecevnih bacača na snimku Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi