IZ AMERIKE TAJVANU ORUŽJE VREDNO 108 MILIONA DOLARA: Stejt department odobrio prodaju

D. D. S.

18. 07. 2022. u 14:22

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je zeleno svetlo za novu prodaju oružja Tajvanu, uključujući delove oklopnih vozila i tehničku pomoć. To predstavlja novi potencijalni podsticaj za tenzije sa Kinom oko ostrva koje Peking smatra delom svoje teritorije.

ИЗ АМЕРИКЕ ТАЈВАНУ ОРУЖЈЕ ВРЕДНО 108 МИЛИОНА ДОЛАРА: Стејт департмент одобрио продају

AP / Novosti

Američki Stejt department odobrio je transakciju, čija je vrednost 108 miliona dolara, na zahtev Tajvana, otkriva Pentagon. Porudžbina će uključivati delove za tenkove i druga borbena vozila, kao i tehničku i logističku podršku koju pružaju američka vlada i njeni izvođači.

- Izražavamo iskrenu zahvalnost Stejt departmentu što je dao odobrenje za naređenje - saopštilo je ministarstvo odbrane Tajvana. Sporazum je zasnovan na saveznom zakonu koji obavezuje Vašington da pomogne Tajpeju u odbrani, kao i na principima "Šest garancija", prema kojima su se SAD obavezale da će prodavati oružje Tajvanu, bez konsultacija sa Kinom. Principi uključuju i obaveze da se zvanično ne prizna kineski suverenitet nad Tajvanom i da se uzdrže od pritiska na Tajpej u pregovore sa Pekingom.

Peking se oštro protivi američkom mešanju u pitnja koja smatra unutrašnjim poslovima Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna