HAOS U KOLOMBU: Demonstranti upali u rezidenciju predsednika, talas protesta širi se Šri Lankom (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 07. 2022. u 10:36

PREDSEDNIK Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa navodno je pobegao iz svoje rezidencije u glavnom gradu Kolombu, pošto su hiljade demonstranata opkolile kompleks tražeći njegovu ostavku.

ХАОС У КОЛОМБУ: Демонстранти упали у резиденцију председника, талас протеста шири се Шри Ланком (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Lokalni izvor rekao je AFP-u da je šef države "ispraćen na sigurno", a vojnici su ispalili hice upozorenja kako bi zadržali demonstrante.

Prema Rojtersu, koji se poziva na izvore iz Ministarstva odbrane, Radžapaksa je već prebačen na drugu lokaciju u petak uoči planiranog mitinga tokom vikenda. Pokušaji snaga bezbednosti da spreče demonstrante da uđu u predsedničku rezidenciju očigledno su propali, rekao je očevidac za medije.

Na snimcima koje je objavio lokalni TV kanal NjuzFirst vide se demonstranti, neki sa zastavama Šri Lanke u rukama, kako nasilno ulaze u kompleks. 

Prema izvorima iz lokalne bolnice na koje se poziva Rojters, najmanje 21 osoba, uključujući dva policajca, zadobila je povrede kao rezultat toga.

Šri Lanka se suočava sa nestašicama goriva i hrane, izazvane posledicama pandemije kovid-19, koja je izazvala pad u turizmu i dovela do nestašice deviza.

Kao rezultat toga, država nije u mogućnosti da plaća uvoz, a zbog kašnjenja isplate spoljnog duga koji je proglašen sredinom aprila, zemlja više ne može da pozajmljuje sredstva od stranih investitora.

Najnovija kriza izazvala je proteste širom zemlje, koji traju mesecima, posebno u glavnom gradu Kolombu. Demonstranti traže ostavku predsednika Gotabaje Radžapakse zbog lošeg upravljanja.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE - Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!