RAT U UKRAJINI: Ruska grupa "O" u napadu na Serbijanku; Nacisti Ajdara napravili vatrene tačke po stanovima (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 07. 2022. u 07:23 >> 02:19

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 135. dan. Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je juče novi paket oružane pomoći Ukrajini vredan do 400 miliona dolara, u šta će ući i četiri raketna sistema HIMARS i dodatna municija. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je juče izjavu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je rekao da Rusija još uvek ništa ozbiljno nije započela u Rusiji, ističući da je potencijal Rusije toliko veliki da je sada samo njegov mali deo uključen u specijalnu operaciju u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска група О у нападу на Сербијанку; Нацисти Ајдара направили ватрене тачке по становима (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Artiljerija radi noćas

Artiljerijski dueli ruskih i ukrajinskih snaga vode se kod Slavjanska i Bahmuta.

 

Ubijena dva, a ranjeno 11 civila

Dva civila su poginula, a 11 je povređeno tokom dana u napadima ukrajinskih trupa u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Grupa "O" juriša na Serbijanku

"Otvažnie" ( Hrabri) nastavljaju da se probijaju do Severska: poražena je još jedna jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Eliminisana je nacistička jedinica “Valhala”.


Posle oslobođenja Grigorovke, koja je u stvari odskočna daska za ofanzivu na Seversk, naši borci su se približili drugom naselju – Serebrjanki. Od njega do Severska oko 5 km putem.

Foto:Jutjub printskrin/ukraїni Rossiя/Telegram printskrin/RVvoenkor

Ruska ofanziva u Donbasu

Na društvenim mrežama, telegram kanalu rybar, data je situacija na pravcu Bahmut-Soledar. Ukrajinska komanda priprema drugu liniju odbrane Slavjansk – Kramatorsk – Konstantinovka.

Uporišta nacista i plaćenika u školama i stambenim objektima

Pripadnici ukrajinskog nacističkog bataljona „Ajdar“ rasporedili su se u školi u mestu Zalizno u DNR. Oni su oformili uporišta a meštanima ne dozvoljavaju da napuste kuće i praktično ih koriste kao „živi štit“, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

 

Napad na Gorlovku i Staromihajlovku

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Staromihajlovku i za 10 minuta ispalile tri mine kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


Granatirana Jasinovataja

Ukrajinske trupe u 20.45 granatirale su selo Jasinovataja, ispalivši četiri granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatirani Donjeck i Dolomitnoje

Ukrajinske trupe su za 15 minuta granatirale Petrovski okrug Donjeck i Dolomitne, ispalivši šest granata kalibra 122 mm i četiri mine 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: EPA

 

Pogođene baze stranih plaćenika

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage pogodile dve "baze stranih plaćenika raspoređene u blizini Harkova".

Ministarstvo tvrdi da su ruske snage pogodile hangar u kojem se nalazi artiljerijski sistem američke haubice M777 u blizini sela Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, rekao je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov. On je rekao i da su dva ukrajinska aviona Su-25 oborena u južnom regionu Nikolajeva i da su uništili skladišta municije i vojne opreme u Nikolajevu i istočnim regionima Dnjepra i Donjecka.

Konašenkov je dodao da je u artiljerijskim i raketnim napadima poginulo na desetine ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski vojnici miniraju belorusku granicu

Prema rečima general-potpukovnika Sergeja Najeva, komandanta ukrajinskih združenih snaga, preduzimaju se mere za miniranje područja na beloruskoj granici sa kojih bi Belorusija mogla da napadne Ukrajinu, prenosi Novoe vreme.

6 ruskih projektila pogodilo je Nikolajev

Prema rečima gradonačelnika Nikolajeva Aleksandra Senkeviča, ujutru 9. jula ruske snage su ispalile šest projektila na Nikolajev, uništivši više zgrada.

Bivšem ambasadoru u Berlinu mesto zamenika u Ministarstvu spoljnih poslova?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je Andrija Melnika dužnosti ambasadora u Nemačkoj, ukaz je objavljen na sajtu šefa države.

-Razrešenje Andrija Jaroslavoviča Melnika sa mesta izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ukrajine u Saveznoj Republici Nemačkoj, navodi se u dokumentu.

O tome da bi diplomata mogao da bude lišen funkcije, a potom i imenovan za zamenika šefa ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, ranije ove nedelje pisao je Bild, pozivajući se na izvore u Kijevu.

Kuleba na Dubrovnik forumu:Ukrajina se bori za celu Evropu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba obratio se putem video linka učesnicima međunarodnog Dubrovnik foruma i rekao da se Ukrajina koja je na udaru ruske agresije ne bori samo sa sebe, već i za čitavu Evropu te je pozvao partnere da pojačaju i ubrzaju isporuke oružja.

Učesnicima foruma on je rekao da su "mnogi izazovi s kojima se Ukrajina trenutno suočava poznati zemljama centralne i južne Evrope te našim balkanskim prijateljima".

 

Tajms: 18 ruskih nekretnina u Britaniji bi moglo da bude predato Ukrajini

Istraga Tajmsa otkrila je 18 nekretnina u Engleskoj u vlasništvu ruske države koje bi mogle biti zaplenjene i predate Ukrajini.

Tajms je naveo da Ukrajina takođe razmatra pravnu akciju da preuzme posed 18 nekretnina, koje bi mogle da vrede do 100 miliona evra.

Konašenkov: Ruski PVO oborio 15 ukrajinskih bespilotnih letelica

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u proteklih 24 časa u devet regiona samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Harkovske oblasti, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"U protekla 24 sata ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su 15 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Dolgenkoje, Bražkovka, Zeljonoje, Jakovenkovo, Peski-Radkovskije, Gruševka, Červoni Oskol u Harkovskoj oblasti, Donjecku i Svjatogorsku u Donjeckoj Republici", rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

SAD obezbedile još 368 miliona dolara za Ukrajinu

Američki generalni sekretar objavio je na Tviteru da će njegova zemlja obezbediti još 368 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći za podršku ljudima u Ukrajini i izbeglicama koje su primorane da napuste svoju zemlju da potraže sigurnost usred rata.

UN: Ukrajina snosi deo krivice za napad na starački dom

Ujedinjene nacije su navele da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i jednak udeo krivice za napad koji se dogodio na starački dom u Lugansku, gde su desetine starijih i nepokretnih pacijenata zarobljene unutra bez vode i struje, dve nedelje nakon Rusija je započela svoju invaziju.

Ukrajinske vlasti su krivicu svalile na ruske snage, optužujući ih da su ubile više od 50 civila u ničim izazvanom napadu. Najmanje 22 od 71 pacijenta preživelo je napad, ali tačan broj ubijenih ostaje nepoznat.

Kremlj: Ukrajinske snage u Harkovu regrutuju zatvorenike

Zbog gubitaka i dezerterstva ukrajinske snage u brigadu u Harkovu regrutuju zatvorenike, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Zbog velikih gubitaka i dezerterstva, jedinice 127. brigade Teritorijalne odbrane u Harkovu regrutuju zatvorenike koji izdržavaju kaznu u gradskim popravnim ustanovama“, stoji u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Neverovatan snimak dejstva ruskih "gradova"

Na Tviter nalogu "Zoka" objavljen je snimak dejstva ruskih "gradova".

Za sada nije poznato gde je tačno snimak nastao, ali sudeći po informacijama na društvenim mrežama u pitanju je napad na pozadinu ukrajinskih trupa.

Kiseljov: Snage LNR i Rusije napreduju ka Seversku

Snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i Rusije napreduju ka gradovima Seversk, Artjomovsk i Soledar, izjavio je danas pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

- Vojska Rusije je bukvalno pre dva dana oslobodila Georgijevku, koja je između Belogorovke i Severskog. Tu je bilo veoma jako uporište, ali ih je naša odvažna vojska istisnula odatle - rekao je Kiseljov za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, istog dana su na prilazima Seversku artiljerci LNR izveli veliki napad na ukrajinske snage, koje su se povukle ka Kramatorsku.

- Naši odredi polako napreduju ka oblasti Artjomovska (Bahmuta), Soledara. Na taj način ćemo i nadalje oslobađati naše teritorije - dodao je Kiseljov.

Akar očekuje stvaranje žitnog koridora

Turski ministar odbrane Hulusi Akar očekuje da će u narednim danima biti postignut određeni napredak po pitanju stvaranja tzv. žitnog koridora za izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more.

Snimak uništenja bataljona "Tornado"

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništenja militanata ozloglašenog bataljona "Tornado"

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga pogodili su privremenu bazu bataljona u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ruski lovci oborili ukrajinske jurišnike

Ruski lovci Su-35 i MiG-31 oborili su dva ukrajinska aviona Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Stremousov objasnio zašto Ukrajinci gađaju Herson

Granatiranje Hersonske oblasti od strane ukrajinskih trupa vrši se u cilju zastrašivanja stanovnika regiona, gde je u toku uspostavljanje mirnog života, rekao je za RIA Novosti Kiril Stremousov, zamenik načelnika lokalne vojno-civilne administracije.

Foto: Jutjub/Telekanal KRT/Sovsem Borodatый/Vikipedija

Snage PVO su u subotu ujutru gađale ciljeve iznad Hersona, a granatiranje su izvele ukrajinske trupe iz regiona Nikolajeva, saopštila je ranije regionalna uprava.

Slucki: Ratni zločinci idu pred tribunal

Ukrajinskim ratnim zločincima će biti suđeno na tribunalu i dobiće adekvatnu kaznu, izjavio je u subotu šef frakcije LDPR, predsednik komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki na sastanku sa šefom LNR Leonidom Pasečnikom.

Slucki je naglasio da Rusija i njeni saveznici, u toku specijalne vojne operacije, deluju humano, za razliku od neprijatelja.

- Mi lečimo njihovu zarobljenu vojsku dok oni sakate naše zatvorenike – situacija je u tom pogledu veoma teška. Naravno, biće sudova. A oni koji su počinili monstruozne zločine dobiće adekvatnu kaznu, kao što je to bio slučaj u Kijevu i Harkovski tribunali u godinama Velikog otadžbinskog rata - rekao je poslanik.

Eksplozija na pruzi

Eksplozivna naprava eksplodirala je na železničkoj pruzi kod Brjanska, nema povređenih, rekao je guverner Aleksandar Bogomaz.

Jutarnji brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije 

  • Uništen je hangar sa američkim haubicama M777 u Časovom Jaru 
  • Takođe je eliminisano oko 30 militanta koji su granatirali stambena naselja.
  • Odeljenja 127. brigade teritorijalne odbrane u Harkovu popunjavaju se zatvorenicima koji su odslužili kaznu.
  • Pogođene su dve tačke koncentracije stranih plaćenika u Harkovskoj oblasti.
  • Tokom udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na artiljerijski divizion 72. brigade ukrajinskih trupa u rejonu Soledara uništeno je više od 30% vojnika i većina artiljerijskih oruđa.
  • VKS Ruske Federacije uništile su privremenu tačku razmeštaja nacističkog bataljona "Tornado" u Dnjepropetrovskoj oblasti.
  • Protivvazdušna odbrana Oružanih snaga RF uništila je 15 ukrajinskih dronova za prethodna 24 časa.

Dobrovoljci krenuli na obuku

Dobrovoljci bataljona "Alga" iz Tatarstana krenuli su na obuku pre upućivanja na front u Ukrajinu.

Aksjonov i Pušilin obišli luku u Mariupolju

Predsednik Krimske republike Sergej Aksjonov i lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin obišli su danas luku u Mariupolju.

Oni su razgovarali o usklađivanju logistike između DNR i Krima

Ruska ambasada u SAD: Amerikanci hoće da produže rat

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da isporučuju Ukrajini sve više naoružanja, uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem M142, poznat i kao HIMARS, zato što po svaku cenu žele da produže rat, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu.

Saopštenje je usledilo nakon odluke američkog predsednika Džozefa Bajdena da Ukrajini dodeli još jedan paket vojne pomoći, vredan oko 400 miliona dolara, prenosi TAS S.

TASS: Ukrajinci pogodili gasovod

Ukrajinska vojska je oštetila gasovod, čime je poremećeno snabdevanje gasom u Zaporoškoj oblasti, piše TASS.

Ruski PVO dejstvuje iznad Hersona

Ruske protivvazdušne snage lansirale su u subotu ujutro najmanje 15 projektila iznad Hersona, javlja dopisnik TASS.

Na nebu se vide tragovi raketa PVO, i čuju se zvuci eksplozija.

Oslobođena Grigorjevka

Snage Donbaskih republika i Rusije oslobodile su selo Grigorjevka kod Severska u Donjeckoj Narodnoj Republici, gde se nalazio utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine.

Ovo je za TASS saopštio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljev.

- Naše jedinice su zauzele naselje Grigorjevka. Bilo je veoma veliko utvrđeno područje, ali naše jedinice su ga zauzele. Isterale su ukronaciste odatle. I isterali su ih takvom brzinom i sa takvim gubicima da ni ne pišu o tome u ukrajinskim medijima“.

Stanovnici Lisičanska srećni zbog dolaska ruske vojske

Stanovnici Lisičanska govorili su za "Pres TV" o ruskoj vojsci, i većina je istakla da su srećni što su oslobođeni.

Ukrajinci granatirali Jasinovatu

Ukrajinski vojnici su rano jutros granatirali Jasinovatu.

Ispaljene su 3 granate kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Gajdaj: Ruske snage napreduju zapadno od Lisičanska

Načelnik Luganske regionalne administracije Sergej Gajdaj izjavio je da ruske snage pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigle manje uspehe.

Gajdaj je na Telegramu napisao da ruske snage izvode ofanzivne operacije duž cele linije fronta od Popasne do Kremene, kao i artiljerijsko granatiranje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, ruske trupe nastavljaju napredovanje zapadno od Lisičanska.

Ruski višecevni raketni lanseri gađaju iz Energodara

Na ukrajinskim društvenim mrežama objavljena je informacija da ruski raketni bacači dejestvuju sa područja Energodara prema Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti.

Imena ubijene dece na granatama

Komandant bataljona Narodne milicije DNR Ahra "Abhaz" Avidžba, naredio je da se na artiljerijskim granatama kojima će biti gađani ukrajinski položaji u Avdejevki napišu imena dece koja su ubijena u granatiranju Donbasa.

Vatikan: Papa bi mogao u avgustu da ode u Kijev

Ministar spoljnih poslova Vatikana, nadbiskup Pol Ričard Galager, nije isključio mogućnost da bi papa Franja mogao da poseti Ukrajinu u avgustu.

- Papa je uveren da bi, ako bi mogao da dođe u posetu, to imalo pozitivne rezultate. Rekao je da će ići u Ukrajinu i uvek je pokazivao želju da poseti Moskvu, kao i da se sastane sa ruskim vlastima - rekao je Galager za RAI 1, prenela je agencija RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri