SERGEJ LAVROV O PRAVIM NAMERAMA AMERIKE: SAD žele da ubiju istorijsko pamćenje na Balkanu

Tanjug

05. 07. 2022. u 00:09

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je odluka Bugarske o proterivanju 70 ruskih diplomata rezultat pritiska Vašingtona na Sofiju.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ О ПРАВИМ НАМЕРАМА АМЕРИКЕ: САД желе да убију историјско памћење на Балкану

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

On je ocenio da je želja "američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, pre svega pravoslavnih".

- To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena (iz SAD) - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Šef ruske diplomatije je objasnio da "želje suverena" uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i one iz novije istorije.

- Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, ona želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, pre svega, pravoslavnih - ocenio je Lavrov i naglasio da su i same bugarske vlasti bile iznenađene ovom odlukom.

Ruski diplomata je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti i dodao da je ruskoj ambasadi u ovoj fazi onemogućen normalan rad. Prethodno je ruska ambasada u Sofiji saopštila da ruske diplomate i službenici ruskih diplomatskih ustanova koji su proglašeni nepoželjnima, napuštaju teritoriju Bugarske.  U utorak je zvanična Sofija saopštila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži.

Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova podnela je bugarskom MIP protestnu notu zahtevajući poništenje te odluke. Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u petak u 12.00.

U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti, kao i da uzvratne mere neće nužno biti simetrične. Ambasadorka Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji i mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa bugarskom zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ŽIVOT ENCA FERARIJA: Iz svile u siromaštvo do svetske slave