SASTANAK ERDOGANA I BAJDENA: NATO saveznici o isporuci F-16, Grčkoj i ratu u Siriji

P. Z. S. / ria.ru

29. 06. 2022. u 20:31

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u sredu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na marginama samita NATO-a u Madridu kako bi razgovarali o isporuci lovaca F-16, politici prema Grčkoj i planiranoj turskoj vojnoj operaciji u severnoj Siriji, javio je dopisnik NTV-a.

САСТАНАК ЕРДОГАНА И БАЈДЕНА: НАТО савезници о испоруци Ф-16, Грчкој и  рату у Сирији

Foto Tanjug/AP


-Sastanak je trajao 1 sat i 10 minuta. Među temama razgovora bile su nabavke američkih F-16, politika Grčke i akcije Kurdistanske radničke partije (PKK) zabranjene u Turskoj u Siriji, na granici sa Turskom u kontekstu planirane operacije turskih oružanih snaga, preneo je TV kanal.

Bajdenova administracija potvrdila je danas podršku potencijalnoj prodaji američkih borbenih aviona F-16 Turskoj, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo Finske i Švedske u NATO.

Selest Valander, pomoćnica za međunarodnu bezbednost američkog ministra odbrane, izjavila je tokom današnjeg razgovora sa novinarima da će snaženje odbrambenih sposobnosti Turske ojačati odbrambene kapacitete NATO, prenosi Rojters.

-Sjedinjene Američke Države podržavaju modernizaciju turske ratne vazduhoplovne flote jer je to doprinos bezbednosti NATO, a samim tim i američkoj bezbednosti, rekla je ona.

Turska je u oktobru uputila zahtev Sjedinjenim Državama za kupovinu 40 lovačkih aviona F-16 kompanije Lokid Martin i skoro 80 kompleta za modernizaciju svoje postojeće ratne flote.

Iako je stav Vašingtona o prodaju aviona Turskoj bio prilično neodređen, Stejt department je u martu uputio pismo nekim članovima američkog Kongresa koji su se protivili prodaji američkih ratnih aviona Turskoj, u kojem se ukazuje da bi "odgovarajuće" trgovinske veze SAD sa Turskom bile u interesu SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna