SAN O DRŽAVI NA DALEKOM ISTOKU RUSIJE: Ukrajinski ekstremisti zajedno sa militarističkim Japanom i Poljskom pokušali da stvore svoju zemlju

Novosti online

28. 06. 2022. u 16:21

UKRAJINSKI ekstremisti, koji su 30-ih godina prošlog veka bežali od sovjetskih vlasti na teritorije Mandžurije, koje su bile pod okupacijom Japana, aktivno su radili na stvaranju svoje države na teritorijama današnje Primorske oblasti, nakon što su ih povratili od SSSR, objavila je Uprava federalne službe bezbednosti za Primorsku oblast.

САН О ДРЖАВИ НА ДАЛЕКОМ ИСТОКУ РУСИЈЕ: Украјински екстремисти заједно са милитаристичким Јапаном и Пољском покушали да створе своју земљу

Foto Vikipedija

Među materijalima koji su prvi put objavljeni, nalazi se odluka o odbijanju rehabilitacije osuđenim liderima ukrajinskih ekstremista sa Dalekog istoka, koja je usvojena još u doba moderne Rusije,

U jesen 1945. godine, nakon što je Crvena armija porazila japanske snage u Mandžuriji, sovjetska vojna kontraobaveštajna služba SMERŠ uhapsila je četvoro aktivista ukrajinskog ekstremističkog pokreta na Dalekom istoku. To su Jurij Roj, Ivan Šlendik, Aleksandar Dzigar i Nikolaj Samarski.

Dalja istraga je utvrdila da je 1934. godine, nakon što je Japan zauzeo Mandžuriju, na inicijativu ukrajinskih nacionalista iz redova emigracije koji su živeli tamo, kao i uz učešće poljskog konzulata u Harbinu i društva koje je formirano pod njegovim okriljem „Prometej“, stvorena je antisovjetska organizacija „Ukrajinska nacionalna kolonija“ (UNK).

Prema istrazi, glavni zadatak UNK bila je aktivna borba protiv SSSR u cilju odvajanja Ukrajine od Sovjetskog Saveza i stvaranja na njenoj teritoriji nacionalističke države sa prestonicom u Kijevu, kao i otcepljivanje sovjetskog Primorja od države radi obrazovanja na toj teritoriji ukrajinske autonomije „Zeleni Klin“.

UNK je formirana uglavnom od ostataka Petljurine bande i lica, koja su se direktno borila protiv sovjetske vlasti tokom građanskog rata.

Pod rukovodstvom Roja tokom 1936 – 1939. godine u tom cilju počela je obimna propagandna kampanja, konkretno preko štampanih izdanja, na primer, novina „Daleki istok“.

Pored toga, zarad aktivizacije antisovjetske delatnosti u Mandžuriji, UNK je formirala omladinsku antisovjetsku ekstremističku organizaciju „Ukrajinska Dalekoistočna Seč“, koja je postala glavni provodnik ideje stvaranja ukrajinske nacionalne države na teritorijama Sovjetskog Primorja. Zbog toga su, u UNK tokom 1936-1937. godine stigli predstavnici berlinskog centra „Organizacije ukrajinskih nacionalista“ (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) Korda-Fjodorov, Markov i ostali, koji su uz pomoć japanske vojne misije u Harbinu, kao i Ruja, zauzeli rukovodeće pozicije u koloniji.

OUN je imala podršku Abvera – vojne obaveštajne službe nacističke Nemačke.

Kako je istraga utvrdila, Roj je upravljao celokupnom političkom delatnošću UNK protiv SSSR. Dzigar je 1937. godine učestvovao u formiranju „Ukrajinske dalekoistočne seči“, a 1944. godine izabran je za člana saveta starešina „Ukrajinske nacionalne kolonije“. Šlendik se 1935. godine pridružio UNK, a 1936-1939. godine bio je član njene uprave i načelnik kancelarije, kao i tehnički urednik izdanja „Daleki istok“.

Samarski se 1934. godine pridružio UNK, a sledeće godine postao je član odbora, a od 1937. godine radio je kao lični sekretar Roja, istovremeno predvodeći grupu hetmana. Od 1934. godine takođe je pripadao savetu starešina UNK i bio je aktivan u nacionalističkim aktivnostima.

Krivica Roja, Dzigara, Šlendika i Samarskog dokazana je i sud ih je osudio na 10 godina logora. Već od doba moderne Rusije, uskraćena im je rehabilitacija kao licima, koja su počinila državne zločine iz političkih motiva.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati