LAVROV ODGOVORIO NA OPTUŽBE O KRAĐI ŽITA: Ukrajina i Zapad da razminiraju crnomorske luke

Tanjug

23. 06. 2022. u 12:44

NAPORI Turske i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da reše ukrajinski problem žita davno bi doneli rezultate da nije bilo destruktivne pozicije Kijeva, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom, prenosi TASS.

ЛАВРОВ ОДГОВОРИО НА ОПТУЖБЕ О КРАЂИ ЖИТА: Украјина и Запад да разминирају црноморске луке

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

- Napori koje sada ulažu i Turska i generalni sekretar UN generalno bi odavno bili uspešni da su Ukrajina i njeni zapadni gospodari rešili problem čišćenja crnomorskih luka od mina - istakao je on, prenosi TASS.

Lavrov je dodao da Rusija i Iran "osuđuju kao neprihvatljivu praksu uvođenje nelegitimnih jednostranih sankcija, koje su u suprotnosti sa Poveljom UN", izjavio je Lavrov i pozvao "sve nezavisne članove međunarodne zajednice" da se bore protiv takvih praksi, navodi TASS.

Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija, poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

- Svaku tvrdnju shvatamo ozbiljno i ozbiljno ih istražujemo. Obaveštavamo svaki put, posebno ukrajinsku stranu, o rezultatima istrage - rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom ministarkom spoljnih poslova Liz Tras u Ankari, prenosi Rojters.

Čavušoglu je naveo da će se Turska usprotiviti Rusiji ili bilo kojoj drugoj zemlji koja bi uzimala ukrajinsko žito ili drugu robu i nelegitimno ih prodvala na međunarodnom tržištu.

- Turska neće dozvoliti da takva roba stigne do nas - rekao je on.

Tras: Kriza oko žita mora biti rešena u narednih mesec dana

Kriza oko žita zarobljenog u Ukrajini mora biti rešena u narednih mesec dana, poručila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras tokom posete Ankari.

Trasova je u razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom ponudila britansku ekspertizu koja bi pomogla u rešavanju ove situacije, prenosi Rojters.

- Vrlo smo jasni da je ova kriza sa žitom urgentna, da je treba rešiti u narednih mesec dana, inače bismo mogli da imamo razorne posledice - izjavila je Trasova na konferenciji za novinare zajedno sa Čavušogluom.

Ona je saopštila da je sasvim očigledno da ukrajinske luke moraju da budu zaštićene i da je potrebno da postoji bezbedan prolaz za trgovačka plovila.

- Britanija nudi svoju ekspertizu na svim tim frontovima, kako bismo postigli da imamo mere koje će omogućiti da žito bezbedno ode, ali će za to biti potrebni međunarodni napori - naglasila je Trasova, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)