RUSKA PŠENICA SAMO ZA PRIJATELJE: Patrušev najavio prodaju isključivo zemljama koje Moskvi ne prave probleme

Tanjug

17. 06. 2022. u 09:12

RUSKI ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio je da bi žetva žitarica u toj zemlji ove godine mogla da dostigne 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i obezbedi izvozni potencijal.

РУСКА ПШЕНИЦА САМО ЗА ПРИЈАТЕЉЕ: Патрушев најавио продају искључиво земљама које Москви не праве проблеме

Foto: D. Dozet

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), on je ukazao na brojne izazove, kao što su prekinuti lanci snabdevanja i teškoće sa finansijskim obračunima, ističući da Rusija mora da savlada te prepreke kako bi obezbedila hranu zemljama kojima je najpotrebnija.

- Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske, koje nam ne stvaraju prepreke i poteškoće - rekao je Patrušev novinarima, prenosi Raša tudej.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio prošlog meseca da Rusija ove godine očekuje veliki rod žitarica, uključujući rekordnu žetvu pšenice, napominjući da se niz zemalja suočava sa pretnjom glađu, a krivica za takvu situaciju je, po njemu, u potpunosti na „zapadnim elitama“.

Putin će danas o ekonomiji govoriti na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), koji će biti posvećen ekonomiji i uzrocima krize, rekao je pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov.

- Uglavnom će biti reči o ekonomiji, kako ova situacija utiče na ekonomiju, kako će naša privreda živeti suočena sa neprijateljskim manifestacijama Zapada, kako ćemo tražiti i kako smo već našli nove prijatelje u drugim delovima sveta, koji su postali uzroci krize koju sada imamo u različitim sektorima svetske ekonomije - rekao je portparol Kremlja.

BONUS VIDEO: UKUSNO I TAČKA: U Moskvi pod novim imenom počeli da rade nekadašnji "Mekdonaldsovi" objekti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna