OVO JE SUPROTNO ZDRAVOM RAZUMU Putin upozorava da će ekonomski problemi postati hronični zbog poteza Zapada

Tanjug

22. 06. 2022. u 15:36

RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da će zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični.

ОВО ЈЕ СУПРОТНО ЗДРАВОМ РАЗУМУ Путин упозорава да ће економски проблеми постати хронични због потеза Запада

FOTO: Tanjug/AP

U pozdravnom govoru na poslovnoj konferenciji zemalja BRIKS-a on je rekao da se „pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju uvođenjem novih politički motivisanih sankcija iznova i iznova“, prenosi agencija TASS.

- Na delu je namerno raskidanje odnosa saradnje, prekidaju se transportni i logistički lanci. Sve je to suprotno zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici, šteti interesima preduzeća u globalnim razmerama i ima negativan uticaj na blagostanje stanovništva, u suštini, svih zemalja - naveo je Putin.

Ruski lider je ocenio da će kao rezultat svega toga problemi u globalnoj ekonomiji postati hronični, nabrajajući u tom kontekstu smanjenje poslovne aktivnosti, rast nezaposlenosti, manjak sirovina i komponenti, pogoršanje problema u obezbeđivanju globalne prehrambene sigurnosti, rast cene žitarica i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

- Preduzetnici u našim zemljama (BRIKS) moraće da razvijaju poslovanje u otežanim uslovima pošto zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine, nepovredivosti privatne svojine, vode suštinski neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući pokretanje štamparija novca, nekontrolisanu emisiju i gomilanje neobezbeđenih dugova - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska makroekonomska politika pokazuje delotvornost u uslovima pritiska spoljnih sankcija.

- Naša makroekonomska politika se zapravo pokazala delotvornom. Uspeli smo da zaštitimo ruski finansijski sistem i da krenemo sa stabilizovanjem situacije u industriji, pružajući ciljanu socijalnu podršku građanima - rekao je ruski predsednik.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!