BLUMBERG: Čestitkom za rođendan Si Đinpingu Putin poslao šifrovanu poruku Zapadu

M.Đorđević

20. 06. 2022. u 11:45

NIJE slučajno što je ruski predsednik Vladimir Putin za razgovor izabrao rođendan kineskog predsednika Si Đinpinga, piše za Blumberg Mingsing Pej, profesor javne administracije na koledžu Klermont Mekena, prenosi RIA Novosti.

БЛУМБЕРГ: Честитком за рођендан Си Ђинпингу Путин послао шифровану поруку Западу

Foto AP

Putin i Si, koji su se od 2013. godine sreli 38 puta, navodno su bliski prijatelji. Njihov telefonski razgovor bio je tempiran da se poklopi sa rođendanom kineskog lidera, ali je dogovoren i da se na taj način pošalje poruka Zapadu.

Autor piše da su nekada odnosi Rusije i Kine ličili na „brak iz interesa“, a danas Moskva i Peking vide jedni drugog kao pouzdanog saveznika u konfrontaciji sa Vašingtonom.

Veze koje spajaju Rusiju i Kinu su jače nego u vreme Hladnog rata, dok su snage koje mogu da ih razdvoje slabije.

Prema profesoru, posebnu ulogu igraju lični bliski odnosi Putina i Si Đinpinga, i on smatra da obojica dele slične vrednosti i duboku antipatiju prema Zapadu.

Telefonski razgovor Putina i Si Đinpinga održan je 15. juna, a lideri su konstatovali da su rusko-kineski odnosi na neviđeno visokom nivou i da se stalno poboljšavaju. 

Pored toga, lider NR Kine je rekao da su akcije Rusije u zaštiti nacionalnih interesa pred spoljnim izazovima legitimne.

BONUS VIDEO: MARŠIRAO I PUTIN: Predsednik Rusije među učesnicima u maršu Besmrtnog puka u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)