AMERIKANCI "NAVUKLI" BUGARE: Gas skuplji od Ruskog

Novosti online

15. 06. 2022. u 17:49

AMERIČKI tečni gas, čije je isporuke ranije dogovorio bugarski premijer Kiril Petkov, skuplji je, kako se ispostavilo, od ruskog gasa, piše list „Trud“ pozivajući se na visoke zvaničnike u Ministarstvu energetike.

АМЕРИКАНЦИ НАВУКЛИ БУГАРЕ: Гас скупљи од Руског

Foto: Piksabej

Kako navodi list, ispostavilo se da je američki gas skuplji za 11,5 odsto i da cena iznosi 82,69 evra za megavat sat, dok je cena ruskog gasa bila – 74,16 evra.

Prvi tanker je već stigao na teritoriju Bugarske preko Turske.

Bugarska inače nema sporazum sa Turskom o tranzitu gasa i zbog toga „Bulgargas“ prvo prodaje gas turskoj kompaniji „Botaš“, nakon čega se gas prebacuje iz tog tankera u drugi na turskom terminalu, a „Bulgargas“ potom ponovo kupuje gas od Truske.

Podsetimo, ruski „Gasprom“ je krajem aprila saopštio da obustavlja isporuke na bugarsko tržište jer je Sofija odbila da plaća gas po novoj šemi – u rubljama.

Premijer je tada rekao da se Bugarska odavno spremala za takav scenario i da neće podleći uceni. U maju Petkov je boravi u SAD gde je uspeo da postigne dogovor o isporukama dva tankera tečnog gasa za jun. On je tvrdio da će američki gas biti ili jeftiniji od ruskog gasa ili da će cena biti približno ista.

Petkov ističe da se nastavljaju pregovori sa SAD o novim isporukama.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinci napustili bazu! Pogledajte šta je ostalo za njima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto