IZVADILA ZASTAVU "AZOVA", MAĐARI ZAHTEVALI DA JE SKLONI? Incident na boks turniru, Ukrajinka podržala ozloglašenu jedinicu (VIDEO)

Novosti online

15. 06. 2022. u 00:58

MLADA ukrajinska bokserka Dijana Petrenko je u subotu na Međunarodnom omladinskom bokserskom turniru "Memorijal Gergi Bornemisa" u Mađarskoj izvadila zastavu puka "Azov".

ИЗВАДИЛА ЗАСТАВУ АЗОВА, МАЂАРИ ЗАХТЕВАЛИ ДА ЈЕ СКЛОНИ? Инцидент на бокс турниру, Украјинка подржала озлоглашену јединицу (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Voйna v Ukraine

Petrenko je u subotu zauzela drugo mesto na takmičenju u kategoriji do 50 kilograma.

Tokom ceremonije dodele nagrada ona je razvila zastavu Ukrajine sa grbom puka "Azov", piše RIA Novosti.

Na snimku se vidi da joj potom više puta prilazi jedna žena, posle čega je Petrenkova savila zastavu i nastavila da je drži u rukama. Ruski medij tvrdi da je žena jedna od organizatora turnira, i da je navodno od mlade bokserke tražila da skloni zastavu.

RIA Novosti podseća i da je u maju disciplinski komitet Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) suspendovao ruskog gimnastičara Ivana Kuljaka na godinu dana zato što je na svojoj uniformi istakao slovo "Z" tokom ceremonije dodele nagrada na Svetskom kupu u Dohi.

Puk "Azov" je jedinica u okviru Nacionalne garde Ukrajine, protiv čijih pripadnika su pokrenuti krivični postupci u Ruskoj Federaciji.

Jedinica je nastala nakon "Majdana" 2014. godine. U "Azov" su stupali radikalni nacionalisti, a kako tvrde ruski mediji, među njima je bilo i neonacista iz inostranstva.

"Azov" je jedan od "nacionalističkih bataljona" koji su učestvovali u takozvanoj antiterorističkoj operaciji u Donbasu (ATO). 

Rusija je 2015. godine pokrenula krivični postupak protiv boraca bataljona "Azov" zbog kidnapovanja, mučenja i upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

U februaru ove godine Istražni komitet Ruske Federacije je saopštio da ima "nepobitne dokaze" da su pripadnici "Azova", kao i ekstremističke ukrajinske organizacije "Desni sektor" počinili okrutne zločine nad civilima Donbasa.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE SNIMKE RUSKOG MINISTARSTVA ODBRANE - Helikopteri u akciji u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri