UNUK GENERALA DE GOLA PODRŽAO RUSE: Amerikanci hoće da podele i oslabe Evropu, svi vide kobnu ulogu širenja NATO

Novosti online

14. 06. 2022. u 19:03

SANKCIJE SAD protiv Ruske Federacije izazvale su duboku ekonomsku krizu u Evropi i slabe Evropljane u korist Amerikanaca, izjavio je danas Pjer de Gol, unuk prvog predsednika Pete francuske republike Šarla de Gola.

УНУК ГЕНЕРАЛА ДЕ ГОЛА ПОДРЖАО РУСЕ: Американци хоће да поделе и ослабе Европу, сви виде кобну улогу ширења НАТО

Foto: Shutterstock/Javno vlasništvo

- Svi danas prepoznaju odgovornost Sjedinjenih Država u aktuelnom sukobu, kobnu ulogu NATO-a, koji se stalno širi, i nepromišljenu politiku ukrajinske vlade. Ukrajinske vlasti, podstaknute lepim obećanjima i američkim i evropskim iluzijama, vodile su pogrešnu politiku prema ruskojezičnim stanovnicima Donbasa, pogoršavajući diskriminaciju, pljačku i bombardovanje - rekao je de Gol na prijemu povodom Dana Rusije u ruskoj ambasadi u Parizu.

Kako je istakao, Zapad je dozvolio Vladimiru Zelenskom i "njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim grupama da upadnu u spiralu rata", piše RIA Novosti.

Pjer de Gol/Foto: Jutjub/LCI

On smatra da Amerikanci žele da izazovu novu konfrontaciju Istoka i Zapada, čija je jedina svrha da oslabe i podele Evropu, kao i da joj nametnu svoje direktive, ekonomiju i sistem.

- Sankcije su neefikasne, one samo slabe Evropljane i druge narode sveta, izazivajući duboku, sistemsku i produženu ekonomsku krizu koja već pogađa sve nas – od cene hleba do cene goriva, kao i nestašice hrane, sirovina i industrijskih metala. Amerikanci slabe Evropljane radi sopstvene koristi. Da li smo zaboravili da su u proteklih sto godina sve velike finansijske krize počele u Sjedinjenim Državama – rekao je unuk francuskog generala.

Ranije je Evropska unija objavila šesti paket sankcija Rusiji. Njime je, između ostalog, predviđeno i postepeno uvođenje embarga na uvoz nafte iz Ruske Federacije. Zabrana će uticati samo na isporuke morem, a nafta koja dolazi naftovodom Družba ne podleže ograničenjima. Takođe, šesti paket evropskih sankcija predviđa isključenje Sberbanke, Roselhozbanke i Moskovske kreditne banke iz SVIFT sistema.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, i da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Putin je takođe rekao da su Sjedinjene Države i Evropska unija faktički prekršile svoje obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve. On je dodao da aktuelna dešavanja znače kraj globalne dominacije Zapada u politici i u ekonomiji.

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: DEJSTVO BORBENE AVIJACIJE - SU-25 uništavaju sakrivene ukrajinske položaje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri