BRISEL PRETI MAĐARIMA: Orbanov potez ih razbesneo - "Suspendujte odluku ili ćete se naći pred sudom"

Srna

08. 06. 2022. u 20:11

KOMESAR EU za industriju Tijeri Breton zatražio je danas od Mađarske da suspenduje diskriminaciju u prodaji goriva vlasnicima vozila sa stranim registarskim tablicama ili će se naći pred sudom, navodi se u pismu Evropske komisije u koje je Rojters imao uvid.

БРИСЕЛ ПРЕТИ МАЂАРИМА: Орбанов потез их разбеснео - Суспендујте одлуку или ћете се наћи пред судом

Foto: EPA

Mađarska je ranije ove godine objavila da kamioni teži od 7,5 tona i kamioni sa stranim registarskim tablicama teži od 3,5 tona neće moći da kupuju gorivo po subvencionisanoj ceni od 1,21 evro za litar, nego po punoj tržišnoj cijeni.

Breton je rekao da to znači da vozila sa tablicama iz drugih zemalja EU moraju da plaćaju gorivo 50 do 60 odsto skuplje u odnosu na vozila sa mađarskim tablicama i da je to direktna diskriminacija, protivno pravilima EU.

On je naveo u pismu da Evropska komisija zadržava pravo da pokrene hitnu proceduru povodom kršenja pravila, što može dovesti i do sudske akcije protiv Mađarske i novčanih kazni.

Mađarska je saopštila da je mera uvedena zbog "turizma radi goriva" i povećanog saobraćaja u tranzitu, što je povećalo potrošnju goriva.

Podsećamo, vozači sa stranim registarskim tablicama više ne mogu da kupuju gas u Mađarskoj po cenama ograničenim od strane Vlade – najnižim u EU, objavila je u četvrtak Budimpešta.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana rekao je da je mera usmerena na zaustavljanje "turista na benzinu" da zloupotrebljavaju mađarske zalihe goriva. Gergelj Guljaš je rekao novinarima, tokom redovnog brifinga da "strani kupci iskorišćavaju činjenicu da je Mađarska u stanju da održi cene benzina na 480 forinti (1,22 evra) po litru, dok su na drugim mestima u Evropi na 700-900 forinti".

Prema rečima zvaničnika, "zloupotreba" niskih cena gasa od strane turista goriva postala je stvarna tema u poslednje vreme, ugrožavajući snabdevanje njegove zemlje.

Odluka znači da se vozačima stranih registarskih oznaka sada na mađarskim pumpama naplaćuju veće tržišne cene. Vlada Viktora Orbana prvobitno je uvela gornju granicu cene gasa 15. novembra 2021. usred ubrzane inflacije.

Budimpešta je od tada produžila šemu nekoliko puta, a poslednji je stigao krajem aprila. Zajedno sa gasom, u Mađarskoj su uvedene slične granice cena za neke osnovne namirnice, poput brašna i šećera.

BONUS GALERIJA: Černobilj - nekad i sad

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLJAJU - Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

DŽONSONOV ROĐENI BRAT: Bio ministar, posle Borisovog poteza podneo ostavku - liče kao da su blizanci