ODGOVOR MOSKVE: U Rusiji zamrznuto 17 milijardi dolara sredstava zapadnih investicionih banaka

Tanjug

07. 06. 2022. u 12:44

SREDSTVA zapadnih investicionih banaka i kompanija zamrznuta u Rusiji iznose najmanje 17 milijardi dolara, piše list Izvestija, pozivajući se na godišnje i kvartalne poslovne izveštaje 12 najvećih inostranih investicionih banaka i firmi.

ОДГОВОР МОСКВЕ: У Русији замрзнуто 17 милијарди долара средстава западних инвестиционих банака

Foto: AP

Taj iznos obuhvata sredstva JPMorgan Čejsa, Goldman Saksa, Morgan Stenlija, BlekRok fonda, Kredi Svisa, Dojče banke, Barkliza, Stejt Strit korporacije, Benk ov Amerika, HSBC-a, UBS-a, Siti Grupe, mada Stejt Strit i HSBC nisu uneli u svoje datoteke konkretne cifre o njihovima ulaganjima u Rusiju.

Njihova sredstva su zamrznuta pošto je Banka Rusije ranije zabranila nerezidentima prodaju ruskih hartija od vrednosti i povlačenje novca iz zemlje, navodi list, a prenosi agencija Tass.

Prema finansijskim podacima Dojče banke, Rusija je među zemljama u kojima je njihova izloženost kreditnom riziku najveća, sa iznosom od 3,6 milijardi evra (ili 3,87 milijardi dolara).

Izloženost Siti grupe u Rusiji je iznosila 5,4 milijarde dolara u 2021, dodaje ruski list.

Švajcarska banka Kredi Svis je u svom izveštaju navela da je njen neto kreditni rizik na kraju prošle godine u Rusiji dostizao 800 miliona švajcarskih franaka (830 miliona dolara), dok Goldman Saks procenjuje svoj kreditni rizik na 650 miliona dolara, a tržišni rizik po osnovu investicija na još 414 miliona dolara.

JPMorgan Čejs rizikuje da izgubi milijardu dolara uloženih u Rusku Federaciju.

Izloženost UBS banke korporativnom riziku je smanjena na 400 miliona dolara do 31. marta 2022. godine, dok rezervisanja Bank ov Amerika za potencijalne gubitke po kreditima u Rusiji iznose 165 miliona dolara, navodi Izvestija.

Prema godišnjem izveštaju BlekRoka, neto imovina tog američkog fonda investiraana u Rusiju iznosi 586 miliona dolara, a ukupan iznos sredstava koje je banka Morgan Stenli uložila u ovu zemlju procenjuje se na 120 miliona dolara.

Ruski list takođe napominje da je 25. maja objavljeno da su zemlje članice Evropske unije zamrzle imovinu Banke Rusije u vrednosti od 23 milijarde evra, što je znatno manje nego što se ranije procenjivalo.

BONUS VIDEO:

SUNČANjE POSLE OSLOBAĐANjA: Žitelji Marijupolja odmaraju se na gradskoj plaži

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SINE, NIJE TI LAKO Legendarni Ćiro u skrivenoj kameri: Novinar ga izludeo pitanjem, a onda - ŠMEKERSKA REAKCIJA! Bio je veliki (VIDEO)