RUSIJU NE BRINE NAFTNI EMBARGO Švajcarski ministar ekonomije: Izvoziće manje na Zapad a prodavati skuplje drugima

Srna

06. 06. 2022. u 17:47

ŠVAJCARSKI ministr ekonomije Gi Parmelin smatra da Rusija nije niti će biti oštećena odlukom EU da smanji uvoz ruske nafte.

РУСИЈУ НЕ БРИНЕ НАФТНИ ЕМБАРГО Швајцарски министар економије: Извозиће мање на Запад а продавати скупље другима

Foto Shutterstock

- Ako Rusija izvozi manje nafte na Zapad, ali deo tog volumena prodaje drugim zemljama po višim cenama, onda je za Moskvu rezultat isti, navodi Parmelin, a prenosi "Geopolitika".

S druge strane, ruski ekonomisti i političari navode da Rusija zbog rasta cena nafte, što je upravo rezultat sankcija tj. embarga kojeg su uvele SAD, Kanada, Velika Britanija i zemlje EU u ograničenom Formatu, zarađuje više novaca nego kad je izvozila naftu u neograničenim količinama u predsankcijsko vreme.

Na taj način Zapad šteti samom sebi, a Rusija čuva svoje naftne izvore i pri tom zarađuje više.

U međuvremenu su stručnjaci procenili da bi naftni embargo protiv Rusije mogao dovesti do "cenovnog šoka" u EU. Ekonomisti očekuju značajan pad kupovne moći stanovništva.

Istovremeno, pokušaji vlada EU da ublaže posledice tog šoka kroz popuste na gorivo, smanjenje poreza ili subvencije dovode do povećanja javnog duga.

EU, ipak, priprema i novi sedmi paket protivruskih sankcija, nakon što je šesti nedavno teškom mukom usvojen i to posle više od mjesec dana mukotrpnog pregovaranja, uz kompromisno rešenje tj. izuzetke za pojedine zemlje čija je zavisnost od ruske nafte velika.

Neki ekonomsti upozoravaju da EU tako nezaustavljivo klizi prema krahu svoje ekonomije.

BONUS VIDEO: CENE GORIVA DIVLjAJU: Nemci i Britanci suočavaju se sa velikim poskupljenjima

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)