RAT U UKRAJINI: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka, pretrpeli katastrofalne gubitke (FOTO/VIDEO)

Novosti online

04. 06. 2022. u 07:37 >> 20:13

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 101. dan Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, oružane snage Rusije u Ukrajini uništile su tokom proteklog dana jedan ukrajinski PVO sistem „Osa-AKM“, 13 tenkova, četiri skladišta sa municijom, kao i 26 jedinica specijalne vojne tehnike ukrajinske vojske. Uništena su i dva sistema „Grad“.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинци се повлаче из Северодоњецка, претрпели катастрофалне губитке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Moskva: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su pretrpele kritične gubitke i do 90 odsto ljudstva povlače se iz Severodonjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na svom Telegram kanalu precoiziralo da su pojedine jedinice ukrajinskih trupa u borbama za Severodonjeck izgubile i do 90 odsto ljudstva i da se povlače u pravcu Lisičanska, grada na suprotnoj strani reke Severski Donjec.

Ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj izjavio je u petak da su ukrajinske snage povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom, u trenutklu kada su ruske snage držale 70 odsto teritorije grada.

Putin: Ruska PVO krcka ukrajinsko oružje kao orahe

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruski PVO sistemi u Ukrajini razbijaju ukrajinsko oružje kao orahe.

- Njihovi PVO sistemi pucaju kao orasi, desetine su uništene - rekao je Putin u intervjuu televiziji Rosija 1, prenela je agencija RIA Novosti.

Magru: Pogibija četvorice stranih boraca u Ukrajini

Četiri inostrana borca su poginula u Ukrajini, saopštio je danas na Fejsbuku portparol Međunarodne legije za odbranu Ukrajine Demijan Magru, navodeći da je reč o dobrovoljcima iz Francuske, Nemačke, Australije i Holandije.

- Želimo da odamo počast našoj poginuloj braći, koja su otputovala u Ukrajinu da se pridruže najhrabrijim Ukrajincima. Ne postoje reči kojima bismo izrazili našu zahvalnost za njihovu službu i krajnju žrtvu. To su heroji koji su došli da odbrane vrednosti u koje su verovali i da se suprotstave tiraniji - poručio je Magru opraštajući se od svojih saboraca, prenosi Si-En-En.

"Izbegavanje poniženja može da ponizi Francusku"

Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozvala, poručio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Jer Rusija je ta koja samu sebe ponižava. Bolje da se svi fokusiramo na to kako da postavimo Rusiju na njeno mesto. Ovo će doneti mir i spasiti živote - istakao je Kuleba na Tviteru.

Ukrajinci zapalili manastir tokom povlačenja?

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas novinarima da su ukrajinski vojnici, povlačeći se iz Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, zapalili drvenu manastirsku crkvu u Sveto-uspenskoj lavri.

- Tokom povlačenja jedinica 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinski nacionalisti su zapalili drveni skit Svih Svetih zemlje Ruske Sveto-Uspenske Svjatogorske lavre - saopštilo je ministarstvo.

Sa druge strane, nezavisni ukrajinski medij Hromadske tvrdi da je crkva pogođena i zapaljena tokom ruskog granatiranja, i da nema povređenih. Oni se pozivaju na izjave koje su stigle iz Ukrajinske pravoslavne crkve i ukrajinske vojske.

Samit NATO u Madridu nije krajnji rok za odluku

Samit NATO u Madridu krajem juna nije krajnji rok za donošenje odluke o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, kojima se Turska protivi, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Napredak u kandidaturi za članstvo zavisi od toga kako će Švedska i Finska odgovoriti na turske zahteve, preneo je Rojters.

- Ne smatramo da je samit NATO vremensko ograničenje - rekao je Kalin.

Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti - napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.

- Sada su, po njihovom modelu, odgovorni ne samo učesnici političkih događaja - državnici ili poslanici, već i njihove porodice, koje ne na koji ničan nisu sposobne da utiču na svoje bližnje za mitske povrede koje je izmislio Zapad - istakao je Medvedev.

Ukrajina: Besmisleno pregovarati sa Rusijom dok ih ne potisnemo

Ukrajina je danas saopštila da nema smisla pregovarati sa Rusijom sve dok moskovske snage ne budu potisnute što dalje prema ukrajinskim granicama.

- Dok ne dobijemo u potpunosti oružje, dok ne ojačamo svoje pozicije, dok ih (ruske snage) ne potisnemo što dalje do granica Ukrajine, nema smisla da vodimo pregovore - izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za ukrajinsku televiziju odgovarajući na pitanje o ponudi francuskog predsednika Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima između Kijeva i Moskve o okončanju rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da je avion oboren juče kod Odese i da je dopremao oružje i municiju, prenosi RIA Novosti.

Ukrajina:U ruskom bombardovanju kod Odese dvoje ranjeno

U regionu Odese jutros je projektil pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda i ranjene su dve osobe, objavio je portparol regionalne administracije Serhij Bračuk.

- Jutro u Odesi počelo je raketnim udarom. Avijacija Ruske Federacije izvršila je napad krstarećim raketama na jedan od okruga Odeske oblasti. Raketa tipa Ha-59 pogodila je poljoprivredno preduzeće. Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su povređene, napisao je Bračuk na Telegramu, prenosi Gardijan.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin:Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke, naglasio je Putin, prenosi TASS.

Ukrajina:Ruske snage ruše mostove kod Severodonjecka

Ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severski Donjec kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Severodonjeck, saopštio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

U televizijskom prenosu, on je naveo da je ukrajinska vojska nastavila da drži svoje položaje unutar Severodonjecka i potiskuje ruske snage na nekoliko lokacija, prenosi Rojters.

Kijev:Obaveštajci u kontaktu sa zarobljenicima iz Azovstalja

Ukrajinske obaveštajne službe su u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstalj, a Kijev čini sve što može da obezbedi njihovo oslobađanje, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

- Preko obaveštajnih službi imamo podatke o uslovima pritvora, ishrani i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu, rekao je u petak Monastirski na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

Sukobi i dalje traju, a kraj rata se još uvek ne nazire

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opredelio je nove zadatke specijalne operacije u Ukrajini, koji uključuju unapređivanje taktike i dodao da će se tempo operacije ubrzati, izjavio je juče čečenski lider Ramzan Kadirov.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je "kratkovida politika evropskih zemalja dovela do krize u energetskom sektoru".

Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici.

Rogov: Neutralisana ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u Zaporoškoj oblasti

U Zaporoškoj oblasti, na jugu Ukrajine, neutralisana je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, reč je o dobro pripremljenim ljudima iz ukrajinskih specijalnih službi, a trenutno je u toku istražni postupak kako bi se utvrdilo njihovo celokupno delovanje.

Podsetimo, ruska vojska preuzela je kontrolu nad Hersonskom oblašću i delom Zaporoške oblasti uz Azovsko more na jugu Ukrajine. U regionima rade vojno-civilne uprave, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio stanica, a u toku je i obnova trgovinskih veza sa Krimom.

Stremousov: Hersonska oblast će postati sastavni deo Ruske Federacije

Hersonska oblast će nastaviti da sprovodi proces integracije sa Rusijom uprkos stavu Evropske unije da ne prizna ruske pasoše koji se izdaju građanima tih regiona, izjavio je zamenik ševa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

On je kazao da će Hersonska oblast postati sastavni deo Ruske Federacije i da ne postoji nijedna sila koja će taj proces da stopira.

- Ruski pasoši će se izdavati i sve više ljudi će postati građani Ruske Federacije - naglasio je.

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da EU ne priznaje ruske pasoše koji se izdaju građanima Hersonske i Zaporoške oblasti.

BONUS VIDEO - S-300 U AKCIJI: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)