"MAĐARI, MIRNO SPAVAJTE" Orban: Poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte

Tanjug

31. 05. 2022. u 16:06

MAĐARSKI premijer Viktor Orban ocenio je da je "poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj".

МАЂАРИ, МИРНО СПАВАЈТЕ Орбан: Поражен предлог Европске комисије о забрани коришћења руске нафте

Foto: Profimedia

"Mađarske porodice mogu da spavaju mirno, jer je najnečuvenija ideja odbačena", naveo je Orban na Fejsbuku, preneo je AP.

Američka novinska agencija dodaje da je Orban još jednom izašao na kraj sa Evropskom unijom, ovog puta kroz pregovore o ruskoj nafti na samitu u Briselu.

Mađarska, koja svoje potrebe za naftom pokriva 65 odsto iz Rusije, a potrebe za gasom 85 odsto pokriva iz Rusije, bila je usamljena među ukrajinskim susedima, pošto je jedina odbila da preko njene teritorije ide vojna pomoć, a nije slala Kijevu ni vojnu opremu.

Taj potez je naišao na gnev mnogih lidera EU, kao i predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.

Lideri Mađarske i Austrije optužuju Evropsku komisiju

Podsetimo, premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte „nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je „spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

- Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu - rekao je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisiju, navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

I stav Austrije potpuno jasan

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je ranije austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je da u vezi sa embargom niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom